Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny teknik kan ge bättre barncancerbehandling

Annons

Ny svensk forskning kan leda till bättre och mer individualiserad behandling av den svåra barncancerformen neuroblastom. Det är tack vare ny DNA-teknik som forskarna har kunnat hitta specifika genetiska egenskaper hos olika varianter av nervcellstumören neuroblastom, och detta kan enligt forskarna leda till bättre behandlingsmetoder.
– Den här nya DNA-tekniken, den använder vi i utredningen av alla barn med neuroblastomtumörer i hela Sverige sedan ett år tillbaka ungefär. Och det gör att vi förstår arten och egenskaperna hos den enskilda barncancertumören hos de här barnen, så att vi vet vilken behandling de ska få. Så det här är en typ av individualiserad, personalized medicine, som det heter på fint språk, säger Per Kogner, professor vid institutet för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Nu blir nästa steg att undersöka vilka genetiska svagheter som de olika typerna av neuroblastom har, för att sedan se hur man kan utnyttja svagheterna i behandlingen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.