Nyhet | Cancer

Ny strålningssimulator för cancerbehandling

Det handlar om en simulator som skapar en virtuell miljö där läkare kan träna sig på att strålbehandla cancerpatienter. Nu invigs en sådan strålningssimulator på Skånes universitetssjukhus, rapporterar Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den så kallade Vert, som virtual reality-utrustningen heter, är den första strålningssimulatorn i Sverige. Genom att skapa en virtuell miljö kan läkare och annan sjukvårdspersonal träna sig på att strålbehandla cancerpatienter.

Enligt forskaren Jan Degerfält, ansvarig för uppdragsutbildning i strålbehandling vid Lunds universitet, ger simulatorn flera nya möjligheter.

– Den kan till exempel användas både för att utbilda personal rent allmänt eller förstå hur man ska strålbehandla enskilda patienter bäst, innan man gör det på riktigt, säger han till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6910068

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu