Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny kamera för diagnostik av spridd cancer

PET-centrum på Akademiska blir internationellt referenscentrum för ny PET-CT-kamera.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-26

Annons

PET-centrum på Akademiska sjukhuset har av GE Healthcare utsetts till prioriterad referenssite i Europa. Tillsammans med ett centrum i USA ska sjukhuset kliniskt utvärdera en ny PET-CT kamera som bland annat används för helkroppsscanning för diagnostik av spridd cancersjukdom.

– Kameran, Discovery MI, har en ny digital detektorteknik som ger bättre bildkvalitet och därmed säkrare diagnostik. Dessutom är den mer känslig vilket innebär att det behövs mindre mängd radioaktivitet för undersökningarna och att patienterna får lägre stråldosdoser, säger Adel Shalabi, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicinskt centrum.

Varje år genomgår omkring 3 500 patienter scanning med PET-CT-kamera på Akademiska. Kameran används både för att diagnostisera vanliga cancersjukdomar (till exempel prostatacancer, lungcancer, öron-näs-halscancer och mag-tarmcancer) samt för att undersöka om cancern spritt sig. Men den används även för diagnostik av sjukdomar i kranskärl, hjärna och vid misstanke om demenssjukdomar som Alzheimers. Den nya PET-CT kameran är mycket viktig för den kliniska forskning som bedrivs på PET-Centrum och syftar till att införa nya PET-undersökningar som rutinsjukvård. Det menar Jens Sörensen, professor och överläkare på PET-Centrum.

Annons
Annons

– Behovet av PET-undersökningar förväntas tredubblas inom 5 till 7 år och med den nya kameran klarar vi fler patienter per dag. Det beror framförallt på att undersökningarna går snabbare, säger Jens Sörensen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.