Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny metod skapar möjligheter för att hitta cancer

Annons

En ny metod för att påvisa mutationer och andra små genetiska variationer i aktiva gener har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet. Och nu ökar förhoppningarna om att det ska bli lättare att diagnostisera till exempel cancer. Tekniken har tagits fram under ledning av Mats Nillson, professor i molekylär diagnostik vid institutionen för genetik och patologi på Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet.

Enligt Mats Nilsson gör den nya metoden det möjligt att studera biologiska processer i enskilda celler i stället för ett genomsnittligt tillstånd för många celler. Detta gör den nya metoden särskilt intressant när det kommer till tumörmaterial, där cancerceller förekommer bland friska celler.
– Det blir helt enkelt möjligt att hitta nålen i höstacken. Och för patienten innebär en betydligt känsligare och mer specifik diagnos att möjligheterna att sätta in rätt behandling ökar, säger Mats Nilsson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.