Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny metod skräddarsyr behandling för cancerpatienter

En ny metod ska göra det möjligt att skräddarsy behandling för patienter med olika cancersjukdomar. Akademiska sjukhuset blir först ut i landet med den nya metoden för screening som ska undersöka hur känsliga eller motståndskraftiga tumörceller är för olika cancerläkemedel.
Annons

- Screeningmetoden har använts i mindre skala på Akademiska sedan 2005 men har nu uppgraderats med ny teknik och nya datorsystem. Vi kan idag utföra tester på över 80 olika cancerläkemedel parallellt, säger Rolf Larsson, överläkare och professor inom klinisk kemi och farmakologi vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Behandling anpassad efter den enskilde patienten

Den nya metoden ska göra det enklare att välja en cancerbehandling som är anpassad till den enskilde patienten. Detta genom att undersöka hur känsliga eller motståndskraftiga tumörceller är för olika läkemedel.

Kristin Blom, biomedicinsk analytiker, fick enligt pressmeddelandet från Akademiska sjukhuset stor uppmärksamhet när hon presenterade resultat från den uppgraderade metoden vid en kongress arrangerad av Society for Laboratory Automation and Screening i San Diego i januari.

Annons
Annons

- Vi hoppas att analysen nu kommer att användas i större omfattning. Genom kontinuerligt arbete med miniatyrisering och automation arbetar vi för att ständigt utöka repertoaren av testade cancerläkemedel. Målet är att bättre cancerbehandling för den enskilda patienten, säger Kristin Blom i pressmeddelandet.

Vill du chatta om cancer i mage och tarm? Klicka här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons