Ny metod med blodprov kan bidra till tidig upptäckt av cancer

Tidig diagnos vid cancer betyder också ökad överlevnad. Nu har forskare vid Danderyds sjukhus tagit fram en ny metod som kan göra att man tidigt kan upptäcka om en person tillhör en riskgrupp för cancer.


Publicerad den: 2018-06-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Ny metod med blodprov kan bidra till tidig upptäckt av cancer
Annons

Eftersom överlevnaden är högre bland patienter där cancern upptäcks tidigt försöker därför forskare hitta biomarkörer i blodet som kan ge en indikation på dold cancer.

Forskare har nu upptäckt att cancer kan ”lura” och göra så att våra immunceller i vår kropp utsöndrar delar av sitt kärninnehåll i blodet, så kallade NETs (neutrophil extracellular traps).

”NETs upptäcktes först som ett försvar vid svår bakteriell infektion, men man har nu sett att också en bakomliggande cancer kan stimulera till NETs-bildning. NETs bidrar sedan till tumörens växt, spridning och till cancer-associerad blodproppsbildning.”, står det i ett pressmeddelande Danderyds sjukhus.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Indikator på cancer

Genom den nya metoden kan alltså forskarna mäta NETs i blodet och hitta höga nivåer hos patienter med cancer och hos personer med cancer-associerad blodproppsbildning.

- Eftersom förekomsten av NETs i blodet verkar vara en indikator på en underliggande cancersjukdom tror vi att dessa blodmarkörer kan hjälpa oss att identifiera patienter som löper hög risk för en dold cancer, läkaren och forskaren Charlotte Thålin, Kliniskt forskningscentrum Norr, Danderyds sjukhus, i pressmeddelandet.

- Vi hoppas att resultaten av våra studier på sikt kan bidra till att korta ned tiden till diagnos och behandling, och på så sätt förbättra vården och överlevnaden för patienter med cancer.

Annons
Annons

Patienter kan delta i studier

Som patient kan man också delta i forskningen, i de två parallella kliniska studierna som just nu pågår på Danderyds sjukhus. Då gäller det patienter som utreds för misstänkt cancer eller de som har ökad risk för dold cancer.

Om studierna:

 • Omfattar 2000 patienter.
 • Beräknas vara klara om två-tre år.
 • Forskningen är ett samarbete mellan mellan Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Karolinska Institutet (KIDS), Regionalt Cancer Centrum Stockholm Gotland och Stockholms sjukhem.

  Källor

 • Danderyds sjukhus - http://www.ds.se/Om-oss/Press-ds/#/pressreleases/ny-metod-kan-bidra-till-tidig-upptaeckt-av-cancer-2401961

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-06-21 23:43 (3 år sen)

  Hur kan man Anmälla sig som försök person? Jag fick bröstcancer 2014. Behandlades med cytostatika och mastektomi men hoppade över hormon behandling pga svåra biverkningar. Är orolig hela tide om jag får cancern tillbaka.
  Mvh
  f_kani8@hotmail.com

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-18 12:17 (3 år sen)

  Jag vill gärna ha information om detta
  . Tack

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-16 21:09 (3 år sen)

  Om man deltar kan man göra prov o dylikt på Södersjukhuset?