
Ny metod med blodprov kan bidra till tidig upptäckt av cancer
Tidig diagnos vid cancer betyder också ökad överlevnad. Nu har forskare vid Danderyds sjukhus tagit fram en ny metod som kan göra att man tidigt kan upptäcka om en person tillhör en riskgrupp för cancer.
Eftersom överlevnaden är högre bland patienter där cancern upptäcks tidigt försöker därför forskare hitta biomarkörer i blodet som kan ge en indikation på dold cancer.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Forskare har nu upptäckt att cancer kan ”lura” och göra så att våra immunceller i vår kropp utsöndrar delar av sitt kärninnehåll i blodet, så kallade NETs (neutrophil extracellular traps).
”NETs upptäcktes först som ett försvar vid svår bakteriell infektion, men man har nu sett att också en bakomliggande cancer kan stimulera till NETs-bildning. NETs bidrar sedan till tumörens växt, spridning och till cancer-associerad blodproppsbildning.”, står det i ett pressmeddelande Danderyds sjukhus.
Indikator på cancer
Genom den nya metoden kan alltså forskarna mäta NETs i blodet och hitta höga nivåer hos patienter med cancer och hos personer med cancer-associerad blodproppsbildning.
- Eftersom förekomsten av NETs i blodet verkar vara en indikator på en underliggande cancersjukdom tror vi att dessa blodmarkörer kan hjälpa oss att identifiera patienter som löper hög risk för en dold cancer, läkaren och forskaren Charlotte Thålin, Kliniskt forskningscentrum Norr, Danderyds sjukhus, i pressmeddelandet.
- Vi hoppas att resultaten av våra studier på sikt kan bidra till att korta ned tiden till diagnos och behandling, och på så sätt förbättra vården och överlevnaden för patienter med cancer.
Patienter kan delta i studier
Som patient kan man också delta i forskningen, i de två parallella kliniska studierna som just nu pågår på Danderyds sjukhus. Då gäller det patienter som utreds för misstänkt cancer eller de som har ökad risk för dold cancer.
Om studierna:
- Omfattar 2000 patienter.
- Beräknas vara klara om två-tre år.
- Forskningen är ett samarbete mellan mellan Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Karolinska Institutet (KIDS), Regionalt Cancer Centrum Stockholm Gotland och Stockholms sjukhem.
- Danderyds sjukhus - http://www.ds.se/Om-oss/Press-ds/#/pressreleases/ny-metod-kan-bidra-till-tidig-upptaeckt-av-cancer-2401961
Källor
-
Myelom - fakta om cancer i benmärgen
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Myelom är ovanlig före 40 års ålder och medianåldern vid insjuknandet ligger vid 72 års ålder. Myelom är något vanligare hos män än hos kvinnor.
-
Röster om myelom: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”
Det började med att Jan Buchar, 60, fick influensaliknande symtom, öm kropp och smärta i ryggen. Då trodde man att han hade fått akut ryggskott eller reumatism, men det visade sig att han drabbats av den allvarliga blodcancersjukdomen myelom.
3 Kommentarer -
Förebygga och behandla stress hjälper cancerpatienter
Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan allvarlig stress och cancersjukdom, som livmoderhalscancer, samt även för att stress kan leda till sämre överlevnadsprognos. Nätverket mot gynekologisk cancer vill att vården blir bättre på förebyggande insatser mot stress och på att behandla psykologiska besvär hos redan cancerdrabbade.
1 Kommentarer -
Blodcancerförbundet: Vi måste ha en optimal läkemedelsanvänding
Lise-Lott Eriksson, ordförande för Blodcancerförbundet, uppmanar till en hälsoekonomisk utvärdering av hela systemet kring introduktionen av nya läkemedel. Det skriver hon i en slutreplik i debatten om hur man snabbare ska utvärdera nya läkemedel i Sverige.
-
Studie: Gel som ska förebygga bröstcancer testas
Med hjälp av en gel, som smörjs in lokalt på brösten, hoppas nu svenska forskare kunna förhindra att bröstcancer bryter ut hos kvinnor med förhöjd risk. Förhoppningen är också att läkemedlet inte ske ge några, eller i alla fall få biverkningar.
1 Kommentarer
-
Quiz: Vad vet du om myelom?
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Gör vårt quiz och lär dig mer om myelom. Du startar quizet genom att svara på första fråga. Lycka till!
2 Kommentarer -
”Blodcancerpatienter dör i väntan på behandling”
I Sverige lever ungefär 4800 personer med någon form av blodcancerdiagnos. Två viktiga frågor som Blodcancerförbundet drivit i snart ett år är snabbare tillgång till nya livshöjande behandlingar för patientgruppen samt att enklare kunna driva kliniska prövningar.
1 Kommentarer -
8 frågor om hudcancer och solskador - hudläkaren svarar
Ska man vara extra noga med att kolla leverfläckar på händer, fötter och könsorgan? Behöver man verkligen solskydd trots att man aldrig bränner sig? Och ska man vara orolig för att få hudcancer om man solat mycket solarium? Här svarar Eva Eken, hudläkare och specialist ...
1 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Om man deltar kan man göra prov o dylikt på Södersjukhuset?
Jag vill gärna ha information om detta
. Tack
Hur kan man Anmälla sig som försök person? Jag fick bröstcancer 2014. Behandlades med cytostatika och mastektomi men hoppade över hormon behandling pga svåra biverkningar. Är orolig hela tide om jag får cancern tillbaka.
Mvh
f_kani8@hotmail.com
Inga har kommenterat på denna sida ännu