Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny metod kan hjälpa cancerpatienter

Annons

Ny DNA-teknik kan göra att cancerbehandlingar blir mer individualiserade och personligt framtagna. Med hjälp av den nya tekniken kan man se om en operation har kunnat ta bort cancern helt och hållet, eller om det behövs ytterligare behandling.
– Tekniken gör att vi kan utveckla en biomarkör som kan användas för att följa patienter efter att de fått olika behandlingar, eller för att kontrollera om cancern kunnat tas bort helt vid en operation, säger cancerexperten Victor Velculescu på Johns Hopkins University i USA, till Ekot.

Den så kallade biomarkör som forskarna har tagit fram kan alltså göra det möjligt att spåra cancerceller som annars inte skulle upptäcktes på grund av att de är så små mängder. Även om man tagit bort en tumör vid operation eller vid strålning har cancern en tendens att gömma sig i kroppen. Men om man skulle kunna upptäcka dessa cancerceller innan de hunnit forma nya tumörer så skulle man kunna sätta in aggressiv behandling direkt. Dessutom kan tekniken göra att läkarna mer säkert kan säga när en patient blivit botad.
– Tekniken gör att vi kan svara på frågan om någon blivit botad av kirurgi, och det tror vi verkligen att den här biomarkören kan, säger cancerläkaren Luis Diaz, Johns Hopkins University i USA.

Annons
Annons

Den nya tekniken är bevisad att den fungerar, så nu väntar finjusteringar och förhoppningen är att den&nbspkan börja användas på sjukhus inom några år. Hittills är den prövad för bröstcancer och tjocktarmscancer men forskarna tror att den även fungerar vid andra cancerformer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.