Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ny metod kan bota bukspottskörtelcancer

Annons

I dagsläget finns ingen effektiv behandling mot bukspottskörtelcancer, men en tänkbar väg att gå kan vara att använda små nanopartiklar av guld, som är fullmatade med ett medel som tar död på cancer. Den nya tekniken kallas nanoembolisering.
– Eftersom dagens behandlingar av cancer i bukspottskörteln ger minimala effekter så behövs det helt nya metoder. Vi har tagit fram en totalt annorlunda metod som kan leda oss förbi vissa hinder som stått i vägen för tidigare behandlingar av bukspottskörtelcancer, säger Reed A. Omary, professor i röntgenologi och bioteknik, vid Northwestern University i Chicago.

De vanligaste metoderna som använts hittills för att behandla den dödliga cancern har varit cellgiftsbehandling, strålning och/eller operationer men dessvärre har ingen metod visat sig vara särskilt effektiv. Men nu har alltså en grupp forskare vid Northwestern University tagit fram extremt små partiklar med guld med cancerdödande medel. Försök har genomförts på djur där man injicerade de cancerdödande nanopartiklarna direkt i tumören, och resultaten var goda.
– Genom nanoemboliserings-tekniken ökade vi koncentrationen av nanopartiklarna i tumören 55 gånger mer än traditionella metoder där man injicerar via vener. Det är ett stort framsteg och en lovande upptäckt när det gäller den här hemska sjukdomen, säger Reed A. Omary.

Annons
Annons

Cancer i bukspottskörteln har den sämsta diagnosen av alla cancersorter, även när den upptäcks i ett tidigt stadium. Vanligtvis dör patienten inom sex månader efter diagnos. Innan den nya metoden kan användas på cancerpatienter krävs fler studier och försök på människor för att visa att den är tillräckligt säker och effektiv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.