Diffusa symtom vid äggstockscancer - nätverk vill sprida kunskap

Varje år får cirka 700 svenskar diagnosen äggstockscancer. Varje år dör också cirka 550 på grund av diagnosen, skriver Nätverket mot gynekologisk cancer som nu vill uppmärksamma de diffusa symtom som denna cancerform ger.


Publicerad den: 2019-05-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Äggstockar
Annons

 Inför World Ovarian Cancer Day den 8 maj vill Nätvekret mot gynekologisk cancer uppmärksamma de diffusa symtom som äggstockscancer ger. Nätverket anser att symtomen måste tas på allvar tidigare, vilket i sin tur skulle kunna leda till en tidigare diagnos och färre dödsfall.

Då symtomen är otydliga är det lätt att skylla dem på något annat, såsom stress eller ålder. Eller så känns symtomen inte så pass allvarliga för att man ska söka hjälp hos vården, menar Nätverket mot gynekologisk cancer. Därför är det också många som får diagnosen i sena stadier av sjukdomen.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

”Syns inte på cellprov”

– Vi behöver sprida kunskap kring symtomen för äggstockscancer så de kan tas på allvar tidigare. Det är också viktigt att känna till sin familjs cancerhistoria­ då cirka hundra personer varje år diagnostiseras på grund av ärftlig äggstockscancer. En vanlig missuppfattning är också att har man gått på sina cellprov kan man inte ha en gynekologisk cancer, vilket är fel. Äggstockscancer syns inte på cellprov. Äggstockscancer screenas faktiskt inte alls idag, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

 

Vanliga symtom för äggstockscancer:
 • Diffus magvärk/magproblem
 • Ofta kissnödig
 • Känsla av svullen mage
 • Dålig aptit/snabb mättnadskänsla
 • Onormal trötthet
 • Viktnedgång
 • Smärta i ryggslutet
 • Tyck mot ändtarmen

Källa: Nätverket mot gynekologisk cancer

  Källor

 • Nätverket mot gynekologisk cancer - http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/700-faar-en-diagnos-550-doer-2865387

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-05-6 18:16 (2 år sen)

  jag gick inte ner i vikt, (fast jag tog venlafaxin den perioden så kanske det hade nån betydelse) det var nog det som var en orsak att cancern inte upptäcktes trots "gnäll" om magbesvär, förrän jag fick ljumskbråck, och då såg man tumören på röntgen, då vägde cancertumören nästan 3 kg, kissade otroligt mycket, speciellt nattetid, och hostade jag kunde det läcka. Tappade smak för viss mat.
  Mest svullen speciellt över diafragman eftersom tarmarna trycktes uppåt pga tumören
  Och så fick jag järnbrist, mitt blodvärde började sjunka , det är en viktig symtom!!!
  Ja man ser nästan gravid ut om det får gå för långt
  Innan hade man sett en cysta på ca 6 cm tyvärr gjordes inget åt den, sen växte den ganska snabbt till närmare 3 kg och var 25x12x17
  Detta är ett år sen, jag lever alltså än, men ingen rehab eller nåt, så jag mår ju inte alls bra, detta är precis lika viktig som annan vård, men den finns knappt, och i Norrbotten är det så tunnsått så det är en skam

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-6 15:08 (2 år sen)

  Hur diagnostiseras äggstockscancer?
  Känns som man är redan sjuk när man läser artikel.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-6 14:34 (2 år sen)

  Hej ! Nu när jag läser denna artikel om äggstockscancer blir jag lite orolig. Jag hade problem med livmodern och den har opererats bort för några år sedan, men tänkte aldrig på att få problem med äggstockarna. Jag har vissa av ovannämnda symtom som ofta kissnödig, ont i ryggen och svullen mage. Tror du att jag ska söka läkare eller gynekolog för det. Jag är 54 år gammal och känner att jag är i klimakteriet . Tack