Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Musikterapi för cancerpatienter upphör

Annons

På ett fåtal platser runt om i landet har cancersjuka patienter kunnat få musikterapi som en del i sin behandling. Men så&nbspi våras kom beskedet&nbspom att cancervården i Stockholm måste spara 53 miljoner kronor fram till och med nästa år. Och förutom besparingar på personalsidan har man inom landstinget beslutat att lägga ner musikterapin som funnits på Radiumhemmet i över 20 år. – Karolinska sjukhuset har stått inför tuffa sparkrav vilket innebär att onkologiska kliniken också haft enorma sparkrav. Det här är en liten del i en stor besparing som vi har tvingats att göra, säger Margareta Rand&eacuten, tillförordnad verksamhetschef för onkologiska kliniken till Svenska Dagbladet.

Musikterapi brukar framför allt användas som komplement till andra behandlingsformer.
– Det kan vara lättare att uttrycka känslor med hjälp av musik. Orden kan komma lite lättare och man kan prata om de känslor som musiken väcker, säger Rut Wallius, ordförande i Förbundet för musikterapi.

Annons
Annons

Birgitta Rapp som är tidigare forskningsdirektör på Stockholms läns museum/ Stockholms läns landsting, numera seniorkonsult och engagerad i användandet av kultur inom vården tycker att beslutet att lägga ner den onkologiska kliniken är tråkigt.
– Det måste finnas andra områden man kan spara på. Jag tycker att man ska tänka sig för innan man lägger ner de mjuka bitarna i vården. Det är viktigt att man tar emot hela människan och inte bara botar diagnostiskt, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.