Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Nyupptäckt molekyl avslöjar aggressiv cancerform

Nu har svenska forskare identifierat en ny biomarkör som verkar spela en central roll i bildandet av aggressiva barncancertumörer. Ett resultat som på sikt kan användas för att skräddarsy behandlingar för barn med neuroblastom.

Publicerad den: 2014-11-12

Annons

Neuroblastom är en allvarlig cancerform i det perifera nervsystemet. Främst små barn drabbas av cancerformen som har en hög dödlighet. Färre än hälften av barnen med den aggressivaste formen av neuroblastom kan botas med dagens behandlingar.

Men nu har forskare vid Sahlgrenska akademin, Karolinska Institutet och Uppsala universitet tillsammans avslöjat en särskild biomarkör, som kallas NBAT-1, vilken skulle kunna användas vid behandling och diagnos av neuroblastom. Biomarkören finns inuti cancercellen och är en lång, icke-kodande RNA-molekyl som styr tumörens tillväxt, spridning och hur den svarar på behandling.

– Våra studier visar att neuroblastompatienter som har lägre nivåer av molekylen också har en sämre prognos, och därför kan behöva tuffare behandlingsalternativ. Molekylen skulle alltså kunna användas både för att bedöma prognosen för tillfrisknande och i planeringen av hur aggressivt neuroblastomet bör behandlas, säger professor Chandrasekhar Kanduri vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

Förhoppningen är att biomarkören ska kunna användas för framtida behandlingar av neuroblastom hos barn.

– Det är vårt långsiktiga mål att långa, icke-kodande RNA-molekyler regelmässigt ska kunna användas för diagnos och utveckling av nya läkemedel, säger Chandrasekhar Kanduri i pressmeddelandet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Cell.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.