Många vet inte att alkohol orsakar cancer

Alkohol är den näst största enskilda orsaken, efter tobak, till cancer. En kunskap som är förvånansvärt okänt bland svenskar. Det skriver två medicinforskare på DN Debatt.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-05-19
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons


Enligt World Cancer Report 2014 ligger alkohol bakom fem procent av all cancer. Det är också den rapporten författarna stöder sig på.

”Det är förvånansvärt okänt i just Sverige att alkohol orsakar cancer. Alkohol har klassats som cancerogent sedan 1980-talet, och nu har forskningen visat att alkoholens roll för cancer är större än man tidigare trott. Nu vet vi att alkohol orsakar både bröstcancer och änd- och tjocktarmscancer”, skriver artikelförfattarna.

Författarna till debattartikeln är professorerna Peter Friberg och Peter Allebeck. Deras förslag på hur man ska stärka de alkoholpolitiska instrumenten är att förbjuda alkoholreklam samt rejält höjd alkoholskatt.

Annons
Annons

Visste du att alkohol orsakar många cancerfall? Och håller du med författarna om att vi svenskar har låg kunskap om vad alkohol kan orsaka? 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2014-05-19 23:16 (6 år sen)

  Det ingår i kulturen den narkotiska alkoholen. Fast sett nog med skit av den så den är bland de värsta drogerna vid användning som individ ej tål.

 • Avatar 2014-05-19 23:29 (6 år sen)

  jo jag vet den orsakar cancer också för den går på hela kroppen särskilt vid större dos än vad individ tål.

 • Avatar Lars Jonsson 2014-05-22 14:35 (6 år sen)

  Debattartikeln ”Okänt bland svenskar att alkohol orsakar cancer” i DN, innehöll inte några nya häpnadsväckande rön samtidigt kom med påståenden som inte riktigt stämmer helt med sanningen.

  Detta då undersökning (efter undersökning) när det gäller epidemiologi och förhållande mellan alkohol och dödlighet i just cancer snarare visar att ett måttligt bruk skyddar mot cancer medan ett ”överbruk” är skadligt. Dvs att nyttan/skadan har inte har ett linjärt förhållande med intaget. Detta med att det skulle vara en allmän ”sanning” att alkohol ger cancer är alltså inte helt korrekt.

  För att ståndpunkten så är sammanställningen av alla ”relevanta” epidemiologiska undersökningar som gjorts på området (fram till och med april 2012) som publicerades i Annals of Oncology 2013 belysande. Man skriver i slutsatsen bl.a. ”In summary, this meta-analysis shows a J-shaped relationship between alcohol consumption and all cancer mortality, which confirms the health hazards of heavy drinking(≥50 g/day) and benefits of light drinking (≤12.5 g/day). As for the gender-specific dose–risk relation, special attention should be paid to the impact of heavy drinking in females.”.

  [Jin M, Cai S, Guo J, Zhu Y, Li M, et al. ”Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis”. Annals of Oncology 2013; 24:807–816.]

 • Avatar renata 2014-05-22 23:30 (6 år sen)

  Det är en myt att alkohol skulle orsaka cancer.Det finns inga som helst belägg för det.

 • Avatar 2014-05-23 02:34 (6 år sen)

  Japp att de som skriver artikeln öka skatten vad leder det till , ökad smuggling och ökat bruk.
  På den grejen så kan man knappt tro att de kommit till de befattningar som de gjort .
  ex usa sprit förbud vad hände det vet de flesta utom vissa , men att några så högutbildade ej förstår detta är skrämmande.
  Så med det förslaget förlorar de trovärdighet.


Annons
Annons
Annons