Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Låga halter östrogen kan ge cancer

Annons

Läkemedel med låga halter av östrogen fördubblar risken för livmodercancer. Det visar en ny svensk studie där totalt 40 000 kvinnor ingått. Dessa typer av preparat skrivs ut till över 200 000 kvinnor och nu reagerar specialistläkare på att de skrivs ut för slentrianmässigt.
– Ja, jag tyckte det var förvånande. Jag hade inte förväntat mig att de lågpotenta östrogenerna skulle ha i princip samma effekt som de högpotenta östrogenerna, säger specialistläkare Elisabeth Epstein vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Lund, till Ekot.

Under de senaste åren har förskrivning av preparat med höga halter av östrogen minskat då flera studier konstaterade att de ökade risken för livmodercancer för kvinnor som gått igenom klimakteriet. Därför har allt fler använt de så kallade lågpotenta preparaten mot sköra slemhinnor. Men nu visar en ny studie på en fördubblad cancerrisk för dem som tar lågpotenta preparat i tablettform. Vilket nästan är lika hög risk som med högpotenta preparat och behandling med östrogenpreparat har tidigare varit mycket kontroversiell.
– Tidigare har man ju tänkt på det här med klimakteriebehandling och risk för bröstcancer, men det här är ju en annan patientgrupp vi talar om nu. Det är de äldre kvinnorna, och den här behandlingen som vi har funnit en ökad risk med är framförallt behandling mot sköra slemhinnor, säger Elisabeth Epstein.

Annons
Annons

Elisabeth Epstein anser att lågpotenta östrogenpreparat inte bör skrivas ut slentrianmässigt och framför allt ska den behandlande läkaren efter en tid göra en bedömning om patienten verkligen behöver medicinen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.