Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kraftigare influensavaccin för cancersjuka testas

Just nu testas ett nytt, kraftigare influensavaccin på cancersjuka patienter i en mindre studie i USA. Med det nya högdosvaccinet hoppas forskarna på att kunna skapa ett bättre skydd för cancerpatienter och äldre över 65 år som ofta är de som drabbas hårdast av influensan.
Annons

Den nya studien, som bedrivs vid Yale-universitet i New Haven, visar att förekomsten av influensa minskade från 20 till 6 procent av förväntat sjuka, det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion. Resultatet visar också att skyddet blev bättre genom att täckningsgraden ökade med 66 procent.

Ett ordentligt skydd mot influensan

Annons
Annons

Nu hoppas forskarna på att det mer kraftfulla influensavaccinet kan kicka igång cancersjukas och äldres immunförsvar så att det kan skapas ett ordentligt skydd mot influensan.

– Det är väldigt bra att man har hittat en variant på influensavaccin som faktiskt skyddar den här typen av grupper som vi verkligen vill skydda, alltså personer som har ett väldigt dåligt immunsvar och som kan bli väldigt sjuka i sin influensasjukdom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, i en kommentar till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Vaccinet kan ge biverkningar

Men enligt Anders Tegnell kan vi vänta oss att det nya vaccinet kommer att bli dyrt eftersom dosen är hög. Ett annat dilemma kan enligt statsepidemiologen vara att man inte vet vad som händer när större grupper får högre doser vaccin.

– Ibland har det en tendens att ge något större biverkningar, även om de inte behöver vara allvarliga. Men en feberreaktion är en reaktion man inte vill ha, säger Anders Tegnell.

Studien, som är pågående, har inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-30 13:01 (8 år sen)

    Eftersom influensavaccin inte är bra för friska människor, varför ta fram ett ännu starkare till sjuka människor? Ett jävla elakt sätt att ta död på folk!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons