Nyhet | Cancer

Kortare väntetider inom cancervården – men färre går på screening under pandemin

Cancervården, såsom operationer och annan behandling av cancer, har prioriterats under pandemin. Det har bidragit till att patienterna får vård och behandling snabbare än tidigare. Däremot är det färre personer som går på screening, i Region Stockholm har det lett till att 1 600 färre fått en cancerdiagnos under 2020.


Publicerad den: 2021-01-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Tack vare att man prioriterat cancervården under coronapandemin, har också väntetiderna för patienterna minskat. Det går alltså snabbare från att man fått sin diagnos till att man startar sin behandling eller får sin operation. 

– Ja, så är det. Vi följer upp det i systemet med standardiserade vårdförlopp och där ser vi en minskning av medeltiden som det tar för att få sin operation. Det handlar om en veckas kortare tid sammanvägt, onkolog Johan Ahlgren, som är chef för Regionalt cancercentrum Mellansverige, till Sveriges Radio.

Färre går på screening

Pandemin har dock gjort att färre personer går på screening, alltså undersökningar som görs i förebyggande syfte för att hitta cancersjukdomar i ett tidigt stadium. 10-12 procent färre går på screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer jämfört med tidigare, rapporterar Sveriges Radio.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

I Region Stockholm är det 1 600 färre som har fått en cancerdiagnos under 2020 jämfört med åren 2016-2019, vilket utgör 20 procent. Framför allt är det personer 60 år och äldre som inte söker vård för misstänkt cancer i regionen. 

Läs också:

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7650531

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu