Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kirurgers precision bäst på måndagar

Om operationer för matstrupscancer sker i början av veckan ökar chansen till överlevnad jämfört med om patienten genomgår ingreppet i slutet av veckan. Det visar resultatet från en ny svensk studie som publicerats i vetenskapstidskriften Annals of Surgery.

Publicerad den: 2015-11-23

Annons

– Mekanismen bakom våra resultat är ännu okänd. Men det är möjligt att den kirurgiska precisionen försämras senare i veckan, vilket kan bero på kirurgens och teamets ackumulerade arbetsbörda, säger Jesper Lagergren som är läkare och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet och King's College London, i ett pressmeddelande.

Matstrupscancerkirurgi är ett ingrepp som tar uppemot sju timmar och operationen är krävande. Kirurgens erfarenhet är därmed av stor betydelse för patientens chans att till långsiktig överlevnad.

I den nya studien från Karolinska institutet undersöktes totalt 1 748 patienter som opererats för matstrupscancer i Sverige mellan 1987 och 2010. Man tog även hänsyn till inverkan på resultatet av störfaktorer som exempelvis ålder, tumörstadium, strålbehandling och kirurgens erfarenhet av ingreppet. 

Annons
Annons

Tydligast effekt vid tidiga tumörstadier

Resultatet visar att femårsdödligheten ökade med 13 procent för patienter som opererats mellan onsdag och fredag, jämfört med de som genomgått ingreppet på en måndag eller tisdag. Sambandet mellan veckodag och överlevnad var tydligast för tumörer i ett tidigt stadium, tumörstadium 0-1. Däremot sågs ingen effekt vid avancerade tumörstadier, III-IV.

– Det behövs fler studier för att bekräfta resultaten innan man går ut och ger kliniska rekommendationer. Men om dessa resultat visar sig få stöd i kommande forskning bör man planera verksamheten så att operationer för matstrupscancer företrädesvis sker i början av arbetsveckan, säger Jesper Lagergren.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-23 16:40 (8 år sen)

    nonschalanta kirurger finns det också efter måndagar

    bara så att alla vet om detta.

    Med vänlig hälsning

    mats


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.