Kaffe kan orsaka cancer

Kaffe misstänks orsaka cancer och pekas nu ut om ett av flera vanliga livsmedel som kan orsaka cancer. Anledningen är att kaffe innehåller höga halter av akrylamid, vilket misstänks öka risken för cancer.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-07-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa, har analyserat 43 419 matvaror som säljs inom EU. Utöver chips och pommes frites finns också kaffe med som en av de produkter som misstänks orsaka cancer på grund av höga halter av akrylamid.

Efsas rapport slår fast att ämnet bör betraktas som både genotoxiskt och cancerogent. Nu har både Sverige och Danmark begärt Efsas expertgrupp väger in den senaste forskningen kring risker med akrylamid.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Eva 2014-07-7 16:37 (5 år sen)

  Undrar om det är samma med EKO kaffe som jag dricker!?

 • Avatar Jonny 2014-07-7 22:32 (5 år sen)

  Fan vad trött jag är på alla dessa cancer rapporter!
  Verkar vara någon hype om, jag var först med en rapport.....

  För fan drick det som du gillar, ät det du gillar!
  I måttliga mängder så klart.

  Jonny

 • Avatar Maggan 2014-07-8 10:24 (5 år sen)

  Hade inte tänkt på att ekoprodukter och kaffe också prepareras efter odling och skörd, men är ju klart att det görs. Syns det på innehållsförteckningen vad som görs med produkten efter skörd och innan paketering?

 • Avatar Kudret kizilkaya 2014-07-9 10:59 (5 år sen)

  Om du gar ut och star vid busshallplatsen, sa far du i dig mangder med cancerframkallande amnen i dig altsa =Avgaser.Bara det racker att bli sjuk,Köttet du ater vad vet du om den?Brödet du ater vad vet du om den?,Osten som du ater vad vet du om den.?,Huset och lagenheten du bor i vad vet du om den?=İsolerings gaser som ger höga halter canserframkallande aspest.Altsa om man gar och tanker pa dessa saker kan man inte leva alls.
  Heja AIK

 • Avatar rené 2014-08-8 22:42 (5 år sen)

  Helt idiotiskt antagande.


Annons
Annons
Annons