Nyhet | Cancer

Ja till klinisk prövning av cancerbehandling med virus

Läkemedelsverket och den regionala etikprövningsnämnden i Uppsala har precis gett klartecken för en klinisk prövning till en helt ny behandling som ska hjälpa personer som är drabbade av neuroendokrin cancer. Med hjälp av ett onkolytiskt virus hoppas man kunna förstöra de neuroendokrina tumörer som finns hos cancerpatienterna.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-01-29
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

- Det känns förstås väldigt bra. Vår första patient har i dagarna skrivit på om att delta i behandlingen och successivt kommer fler att kunna behandlas. De första 12 patienterna kommer att ingå i en Fas I-studie där dosen successivt ökas för att se om det finns eventuella biverkningar. När vi fastställt en tolererbar dos, kommer ytterligare patienter att behandlas i en så kallad Fas IIa-studie, där huvudsyftet är att titta på behandlingseffekter. Maximalt kommer vi att kunna behandla 35 patienter, säger Magnus Essand i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Neuroendokrina tumörer i mag-tarmkanalen

Neuroendokrina tumörer är ett samlingsnamn för en typ av hormonproducerande tumörer som oftast uppstår i mag-tarmkanalen eller lungorna. Med hjälp av donationer från tusentals personer runtom i världen har forskarna vid Uppsala universitet tagit fram det onkolystiska viruset som tidigare testats på möss och som visat sig vara anmärkningsvärt effektivt för att förstöra neuroendokrina tumörer.

Behandlingen kommer att ske vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och blir den första kliniska studien i världen där man använder sig av ett genmodifierat virus som specifikt angriper neuroendokrina tumörer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons