Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Ingen ökad cancerrisk nära mobilmast

Annons

Barn som lever nära mobilbastationer löper inte någon ökad risk att drabbas av leukemi eller hjärntumörer. Det menar en grupp forskare vid Imperial College London som ligger bakom i en rikstäckande brittisk studie, som är den hittills största i sitt slag.

Tidigare studier har i de allra flesta fall pekat på att det inte finns några cancerrisker med att bo nära mobilbasstationer, rapporterar TT. Men trots detta är många av de som bor nära mobilmaster oroliga för sin hälsa. Och det är anledningen till att forskarna nu har genomfört en landsomfattande studie där de undersökt ett eventuelt samband mellan basstationer och cancer hos barn upp till fyra år.

Forskarnas slutsats i den senaste studien är tydlig, de kunde inte finna någon ökad barncancerrisk nära basstationerna.
– Det är en mycket väletablerad forskargrupp som gjort studien. Det är inte förvånande resultat alls. Om man tittar på experimentell forskning på djur och cellstudier finns det ingen biologisk grund för att tro att de här otroligt låga radiofrekventa fälten skulle ha någon effekt på barncancer, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, till TT.

Samtidigt påpekas det att det finns vissa svagheter i studien, bland annat är det svårt att mäta den verkliga exponeringen i hemmet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.