Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV-kampanj fick tusentals att vaccinera sig

Inom loppet av fyra timmar förra året vaccinerade sig dubbelt så många skånska kvinnor mot HPV-virus som under hela 2013. Det är resultatet av en lyckad vaccinationssatsning av Region Skåne.
Annons

I höstas erbjöd Region Skåne tillfälligt alla kvinnor födda mellan åren 1987 och 1992 gratis HPV-vaccin, för att minska risken för att drabbas av livmoderhalscancer. Erbjudandet riktade sig också i viss mån till tjejer födda 1993-1998 som redan erbjudits vaccination. För att hela vaccinationen skulle bli gratis behövde den första av tre vaccindoser tas före årsskiftet.

Därför gällde det att på några månader nå ut till de totalt 90 000 berörda tjejerna, med målet att 10 000 kvinnor i den äldre åldersgruppen skulle ta sin första vaccindos innan december månads slut. Målet uppnåddes, kanske till stor del tack vare den så kallade HPV-lördagen, då 6 000 kvinnor i målgruppen vaccinerade sig.  

– Det är särskilt intressant att vi nått den äldre åldersgruppen eftersom det tidigare, i andra landsting, har visat sig väldigt svårt att få upp vaccinationstäckningen i just den gruppen. Vår strategi var att göra det väldigt enkelt. Med lördagsöppet, karta hem i brevlådan, fördjupad information på 1177.se och en kampanj med ett viktigt budskap i rätt kanaler landade vi helt rätt, säger Helen Hansson, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.

Annons
Annons

Kampanjen har gjort att var fjärde kvinna i Region Skåne, född 1987-1992, nu har påbörjat vaccinering. Det innebär en ökning med 18 procent. 

Är du vaccinerad mot HPV-virus? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-16 19:42 (9 år sen)

    Nej och min dotter ska inte göra det heller. Det tar många år innan det utvecklas till cancer och jag går var tredje år på cellprov. Vaccinet skyddar mot tre av sjutton olika former av livmoderscancer. Vaccinet har skadat många tjejer och kvinnor i världen,och min pojke fick dessutom svår astma efter poliovaccin vid ett års ålder så det blev inga sprutor efter det


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.