Nyhet | Cancer

Studie: Höftproteser ökar inte risken för cancer

Höftproteser och andra ortopediska implantat innehåller ofta metallen kobolt. Inom EU pågår diskussioner om att klassa kobolt som potentiellt cancerframkallande. Men i en ny studie konstateras det att man inte har en generell ökad risk att drabbas av cancer om man fått en protes inopererad.


Publicerad den: 2019-11-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

höftprotes
Annons

Tidigare har flera mindre studier försökt svara på frågan: ”Kan man få cancer av en höftprotes eller inte?”, men resultaten har varit motstridiga. Vissa forskare har kommit fram till att det funnits en ökad risk, andra inte.

I den aktuella studien, som publicerats i International journal of cancer, har forskare från Uppsala universitet använt sig av flera rikstäckande register, bland annat Svenska höftprotesregistret och Cancerregistret. Över 100 000 patienter som opererats med en höftprotes på grund av ledsvikt jämfördes med 500 000 personer som inte fått någon höftprotes. Förekomsten av cancer i båda grupper utvärderades efter en observationstid på i snitt 14 år, och forskarna kom fram till ett lugnande besked:

– I denna studie på en mycket stor och väldefinierad population med lång uppföljningstid fann man alltså ingen ökad risk för cancer efter proteskirurgi. Dessa lugnande besked kan inkluderas i riktlinjerna för preoperativ information som ges till artros-patienter. Detta är synnerligen viktigt i dessa dagar när en ny EU-riktlinje bestämmer att höftprotespatienter måste informeras om att de utsätts för potentiellt cancerframkallande ämnen, säger Nils Hailer, professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

 

 

 

 

 

    Källor

  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=13376&area=2,4,10,16,40&typ=artikel&lang=sv

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu