Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Fruktat virus kan stoppa cancer i hjärnan

Skulle det zikaviruset som orsakat så mycket lidande kunna vara till nytta? Ja, det är i alla fall vad forskare nu tänker undersöka. Man ska se om det kan stoppa cancerceller i hjärnan.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-22

Annons

Zika är ett flavivirus och besläktat med dengue, west nile-feber och japansk encefalit. Smittan överförs via mygg och kan orsaka feber, huvudvärk, utslag, ledvärk, ögoninflammation och allmän sjukdomskänsla.

Vad vi vet idag så angriper zikaviruset i högre grad fosters hjärnor än vuxna människors. I och med att tumörceller på många sätt liknar cellerna hos en fosterhjärna är hypotesen att zikaviruset därför skulle kunna angripa tumören utan att skada omkringliggande celler.

Läs också: Är tropiska sjukdomar snart ett minna blott? 

Annons
Annons

I försöken ska man göra tester på celler i laboratorier och på möss. Den typ av cancer man ska undersöka är så kallad gliablastom, en viss typ av hjärncancer som uppstår ur hjärnvävnaden och som är mycket aggressiv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons