Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fortsatt lång väntetid på cancervård

Människor som är sjuka i cancer får fortfarande vänta alldeles för länge på att få vård. Ingen förbättring har skett under de senaste fem åren konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. ”För patienten innebär väntan på behandling oro och otrygghet” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Annons

Cancer är den vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå är väntetiden på cancervård fortsatt lång för den som är sjuk i cancer. Hur länge man som patient får vänta på vård varierar beroende på var i landet man ska vårdas, skriver TT och Dagens Medicin.

För en patient med exempelvis njurcancer är medianväntetiden 64 dagar, men varierar från 49 till 94,5 dagar mellan olika regioner och landsting.

Oro och otrygghet för cancerpatienter 

På Socialstyrelsen försöker man dock att se ljust på framtiden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

"För de allra flesta cancerformerna är medianväntetiden minst två gånger så lång i vissa delar av landet jämfört med andra. För patienten innebär väntan på behandling oro och otrygghet. Våra siffror visar att det finns potential till fortsatta förbättringar inom cancervården”, skriver Socialstyrelsens utredare Sevim Barbasso Helmers i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 15:08 (7 år sen)

    Och bättre blir det inte när samhället nu belastas ännu mer av andra som ska få gå före..

  • Avatar 2015-12-17 18:06 (7 år sen)

    Längden beror på hur man räknar väntetiden. Från konstaterande av tumör (biopsi) --Patologutlåtande- Operation-Nytt Patologutlåtande-Strålbehandling, Varav väntan på patologutlåtande kan vara den längsta.
    Är väntetiden från konstaterande av tumör till strålbehandling påbörjas eller till operation


Annons