Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Första hjärntumörgenen är identifierad

En mutation i en särskild gen verkar öka risken för att få gliom, en elakartade hjärntumör. Forskare har vetat att flera ur samma familj kan drabbas av gliom, men de genetiska kopplingarna har varit okända fram tills nu.

Publicerad den: 2014-12-19

Annons

Det är första gången som en hjärntumörgen identifieras. Bakom upptäckten står ett internationellt forskarlag som studerar familjära gliom, en elakartad hjärntumörform. Några av deltagarländerna är Sverige, Danmark USA, Storbritannien och Israel. En av författarna bakom studien är Beatrice Melin, professor vid institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet, samt överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Man har vetat att det finns en familjär ansamling till gliom, men den genetiska orsaken har varit okänd. Eftersom vi hittills har haft väldigt lite kunskap om detta har flera insjuknanden i samma familj mest betraktats som tillfälligheter. Nu visar våra studieresultat att människor i vissa familjer, som bär på en mutation i en specifik gen, sannolikt har en ökad risk att drabbas av sjukdomen, säger hon i ett pressmeddelande till Umeå universitet.

Genen hon talar om är POT1. Tack vare en specifik metod som heter exomsekvensering har forskarna upptäckt att mutationer i den specifika genen kan öka risken för sjukdomen.

Annons
Annons

– Det här är första gången vi har identifierat en gen som kan kopplas till den familjära formen av gliom. Även om det sannolikt finns mutationer i flera gener som bidrar till cancerutvecklingen kan ökade kunskaper om POT1 och familjära former av gliom, hjälpa oss när det gäller rådgivning till familjer när det gäller risken att drabbas av gliom. Förhoppningsvis ska dessa nya kunskaper också visa oss vägen till nya mål för behandling av cancerformen, säger Beatrice Melin i pressmeddelandet.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.