Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Forskare får prestigefyllt pris för njurcancervaccin

Spridd njurcancer går fortfarande inte att bota, men ett nytt vaccin har gjort att patienterna kan leva längre. Nu får en av forskarna bakom vaccinet, Alex Karlsson-Parra, sjukvårdens största pris för klinisk forskning, Athenapriset.
Annons

– Ännu vet vi inte hur mycket cancervaccinet kan förlänga överlevnaden, med redan ser vi att medianöverlevnaden för patienterna i vår studie är betydligt längre än vad som tidigare rapporterats för patienter med spridd njurcancer. Det verkar också som om vaccinationen kan stärka effekten av de läkemedel som brukar sättas in om tumören på nytt visar tecken på att växa, säger Alex Karlsson-Parra, överläkare och forskare, till Upsala Nya Tidning.

Alex Karlsson-Parra och hans forskarkollegor har ägnat femton år åt att utveckla vaccinet, som till skillnad från många andra cancervacciner, använder vita blodkroppar från friska blodgivare istället för patientens egna immunceller. Fördelen med det nya vaccinet är att det kan tillverkas i stor skala och alltså hjälpa fler cancerpatienter.

Annons
Annons

Alex Karlsson-Parra belönas nu för ”ett grundligt, uthålligt och utmanande forskningsarbete som står på gränsen till ett stort genombrott”, enligt juryns motivering. Athenapriset kommer att delas ut under Medicinska riksstämman i nästa vecka.

– Utmärkelsen är ett mycket hedrande erkännande för ett vaccinkoncept som skulle kunna användas vid de flesta cancertyper där modertumören eller dottersvulsterna är åtkomliga för injektion av vaccinet, säger Alex Karlsson-Parra i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.