Nyhet | Cancer

Fler än 60 000 cancerfall varje år

Antalet svenskar som drabbas av cancer fortsätter att öka. För första gången är fler än 60 000 cancerfall registrerade, och hudcancer har den snabbaste ökningstakten.

Publicerad den: 2015-04-29
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Sedan 1970-talet har fallen av cancer fördubblats bland svenskarna. Om hänsyn tas till folkmängden och åldersstrukturen i samhället så handlar det om en ökning på 40 procent, vilket Cancerfonden påpekar i en ny rapport.

Under de senaste 20 åren har ökningstakten för cancer varit någon procent, men det varierar stort mellan olika diagnoser. När det gäller hudcancer, mailignt melanom, är ökningstakten hela 3,8 procent.

Ålder är en riskfaktor för cancer

Bland män ökar främst cancer i urinblåsa och urinvägarna. Cancerformen har ökat med 39 procent för män och 27 procent för kvinnor, under de senaste 20 åren. Idag är det den vanligaste formen av cancer hos män, efter prostatacancer och hudcancer.  

Annons
Annons

– Rökning är en riskfaktor. Uppsök sjukvård vid minsta tecken till blod i urinen då tidig upptäckt räddar liv, säger Jan Zedenius, läkare och vetenskapligt sakkunnig till Cancerfonden, till TT.

Även ålder är en tydlig riskfaktor för cancer. Två tredjedelar av de som drabbas är över 65 år, skriver Cancerfonden i sin rapport.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons