Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Extremkänslig för strålbehandling? Nytt test kan ge svar

Vilka biverkningar man får av strålning eller cellgifter varierar stort. Vissa cancerpatienter upplever endast obehag, medan andra riskerar att dö av sina biverkningar. Nu kan ett nytt test hjälpa vården att förutse om cancerpatienten är extra känslig eller inte.


Publicerad den: 2017-10-09

Annons

Alla patienter som har cancer får ungefär samma doser av strålning eller cellgifter. Men det finns ett problem med det – vissa är mer känsliga medan och riskerar att dö av biverkningarna andra endast känner ett obehag.

Idag är det svårt att se hur en patient kommer att reagera, biverkningarna kan dessutom komma flera år efter cancerbehandlingen.  Men i framtiden kommer man kanske kunna identifiera känsliga personer och anpassa doserna, det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

Ska ge svar innan behandlingen påbörjas

 

Annons
Annons

– Huvudidén med vår metod är att mäta patientens känslighet under planeringsprocessen för cancerbehandling och identifiera de extremt känsliga patienterna. Det är bättre om vi har de här kunskaperna om patienterna, som det är nu vet vi inte hur varje patient svarar då strålningen eller cellgifterna ges, säger Sherin Mathew, disputerad vid institutionen för biomedicin, i ett pressmeddelande.

Genom ett blodprov ska man alltså identifiera de personer som är extra känsliga, innan behandlingen påbörjas, och då kan doseringen individanpassas.

Och det man då kommer att titta på är hur blodcellernas delningsförmåga påverkas när de blir utsatta för strålning eller cellgifter – i provrör.

– Vi är i ett initialt skede, vi behöver göra fler studier, men tanken är att kunna undersöka känslighet och rädda extremkänsliga patienter från allvarliga biverkningar, säger Sherin Mathew.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//blodprov-kan-ge-svar-pa-patienters-stralkanslighet.cid1520302

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.