Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Experimentell behandling mot cancer

Annons

En sjuårig amerikansk flicka med leukemi har botats med hjälp av ett modifierat hiv-virus. Forskare tror att behandlingen, på sikt, kan komma att ersätta benmärgstransplantationer. Det var på Childrens Hopsital of Philadelphia i USA som flickan fick den experimentella behandlingen som aldrig tidigare hade testats på ett barn. Behandlingen innebär att läkare först avlägsnar miljoner av patientens T-celler, som ingår i immunförsvaret. Cellerna programmeras sedan om med hjälp av ett modifierat hiv-virus.

Viruset är ökänt för dess förmåga att ta sig in i T-celler, men i stället för att ha sjukdomsframkallande egenskaper, bär viruset på gener som gör att T-cellerna attackerar patientens B-lymfocyter. Det är en typ av vita blodkroppar som är en del av immunsystemet, men som är sjuka vid leukemi. Hittills har tolv patienter behandlats och resultatet är blandat. Flera har botats helt. Hos andra har cancern gått tillbaka, men endast delvis och hos ytterligare andra har behandlingen inte fungerat alls. Forskarna vet inte varför metoden fungerar på vissa, men inte andra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.