Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cannabis ger försämrat immunförsvar

Annons

Forskare har nu funnit varför brukare av cannabis är mer mottagliga för vissa typer av infektioner och cancer. Enligt forskarna bakom studien kan orsaken till detta vara en nyligen upptäckt typ av immunceller, som kallas MDSC. Det har länge spekulerats att en av bieffekterna av cannabis är en dämpning av kroppens immunförsvar, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


De flesta immunceller i våra kroppar skyddar oss så gott de kan mot infektioner och sjukdomar som till exempel cancer. MDSC däremot undertrycker aktivt immunförsvaret, och enligt ny forskning kan alltså cannabisanvändning utlösa ett mycket stort antal MDSC i kroppen.

– Å ena sidan, kan cannabis orsaka ökad mottaglighet för cancer och infektioner. Å andra sidan skulle ytterligare forskning kunna presentera möjligheter att behandla ett stort antal sjukdomar där undertryckning av immunförsvaret faktiskt är välgörande, säger Doktor Nagarkatti, immunolog och huvudförfattare till studien, till SVT.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.