Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancervården riktar sig främst till yngre

Annons

Cancer drabbar främst äldre personer men trots detta är behandlingsmetoderna oftast framtagna på yngre personer.
– Om vården ska bli bättre krävs att forskningen blir det, säger Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin, till Dagens Nyheter.

Ser man till statistiken i Sverige ställs sex av tio cancerdiagnoser på personer som är 65 år eller äldre. Ändå är bara var femte patient som deltar i en vetenskaplig så kallad fas II-prövning av cancerbehandlingar i USA och Europa mellan 65 och 70 år.
– Det är väldigt märkligt att man just för äldre patienter ska basera behandlingsmetoderna på ren erfarenhet, inte på evidens (vetenskaplig grund), säger Ursula Tengelin.

Annons
Annons

Under en fas II-prövning studeras bland annat olika biverkningar, men eftersom äldre personer har delvis en annan kroppssammansättning och funktion i de inre organen än yngre, så kan biverkningar bli oförutsedda när behandlingen väl testas i verkliga livet. Det är inte ovanligt att cancerpatienter ofta är gamla och&nbspmultisjuka.
– Det är ju den största målgruppen när det gäller cancer, säger Tengelin.

Enligt Cancerfondens rapport finns det bristande kunskaper och riktlinjer. Till exempel så får en stor andel av äldre patienter med lungcancer inte någon medicinsk behandling över huvudtaget, vilket till stor del beror på brist på vetenskapliga studier av behandlingseffekterna.

Cancer kan grundläggas i unga år men visar sig inte förrän långt senare. Därför är Cancerfonden kritisk till att så många ungdomar röker trots att de inte uppnått laglig ålder för att få köpa tobak. Rökningen beräknas ligga bakom ungefär en femtedel av alla cancerfall.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.