Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancerupptäckt kan leda till nya behandlingsformer


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-20

Annons

En förändring i en gen, som ökar risken för både den allvarligaste formen av hudcancer och njurcancer har upptäckts av en forskargrupp från Lund, Frankrike och Italien. Den nya upptäckten kan leda till nya behandlingsformer, rapporterar SR Ekot.

Studien visar att det bara är ett fåtal av de cancerdrabbade som bär på den speciella mutation som orsakar båda cancerformerna malignt melanom och njurcancer, men upptäckten är viktig av flera skäl.

Annons
Annons

– Då kan det leda till att man via genetisk rådgivning tala om vem som bär på en risk framöver och kanske vara mer alert att fånga symptom längre fram, säger Håkan Olsson, professor vid Skånes Onkologiska klinik i Lund.

Kartläggningen av mekanismerna kring hur cancersjukdomar uppstår och utvecklas har, enligt professor Håkan Olsson, lett till betydande framsteg med en mer målinriktad behandling.

Forskarna i Lund har hittills varit med om att kartlägga tio olika gener som ökar risken för hudcancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.