Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancersjuka barn får inte hemsjukvård

Många familjer drabbas hårt när deras cancersjuka barn inte erbjuds vård i hemmet. En ny granskning visar att tillgången på organiserad hemsjukvård varierar stort i landet.

Publicerad den: 2015-10-09

Annons

Sofie Karlssons son Victor drabbades av neuroblastom när han bara var ett och ett halvt år gammal. Han fick inte vara hemma sin sista tid i livet som familjen önskade.

– Vi låg inlagda i åtta månader. I början fick vi komma hem lite då och då mellan cellgiftsbehandlingarna, men i och med att han blev så sjuk så var vi tvungna att vara på sjukhus väldigt mycket, säger Sofie Karlsson till Sveriges Radio.

När läkarna meddelade att Victors liv inte skulle gå att rädda ville föräldrarna ta hem honom för att tillbringa den sista tiden där. Men det visade sig att ingen kunde hjälpa familjen med hemsjukvård.

Annons
Annons

– I vårt fall blev vi fast på sjukhuset. Det fanns ingen som kunde komma ut till oss och ge honom smärtstillande och syrgas som han behövde ibland eftersom det hade satt sig på lungorna.

Kommer inte överens

Ekot har utfört en ny granskning som visar att endast Stockholm, Östergötland och Skåne kan erbjuda organiserad hemsjukvård. På andra håll i landet är det ofta upp till eldsjälar att ordna tillfälliga lösningar.

Victor vårdades i Uppsala län, en region som har bristfällig hemsjukvård för barn enligt Britt-Marie Frost som är sektionschef för barncancervården på Akademiska sjukhuset.

– Barnen varit tvungna att vara kvar på sjukhus eller hemma utan den trygghet de har rätt till. Det vill säga föräldrarna har fått bära väldigt mycket själva, säger hon till radion.

Annons
Annons

Hon nämner problemet med att landsting och kommuner inte kommer överens om vem som ska göra vad.

– Det här har bollats fram och tillbaka under fler år men inte lösts, och det gör mig väldigt upprörd.

Hur viktigt är det att kunna erbjuda hemsjukvård till barn? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons