Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cancerfonden: cancerfallen kommer fördubblas 2040

Fram till år 2040 kommer antalet människor som lever med cancer att fördubblas jämfört med idag. Som en följd av det kommer även samhällskostnaderna kraftigt öka. Det skriver företrädare för Cancerfonden på DN Debatt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-06

Annons

För första gången presenterar Cancerfonden en prognos som visar att samhällets kostnader för cancer i det närmaste kommer att fördubblas inom 25 år. Cancerkostnaderna beräknas vara uppe i 68 miljarder kronor år 2040. Siffrorna är framtagna av Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, i Lund, på uppdrag av Cancerfonden.

Många drabbas senare i livet

Enligt en färsk prognos från Folkhälsomyndigheten kommer år 2040 drygt 100 000 svenskar om året att drabbas av cancer. Det är en fördubbling av antalet cancerfall idag. En orsak till fördubblingen av antalet cancerfall på 25 år är att svenskarna blir allt äldre och många insjuknar i cancer under den senare delen av livet.

Samtidigt som diagnostisering och behandling av cancer blir bättre kommer människor att leva allt längre med cancer. "Att allt fler kan leva med sin cancer är positivt ur flera perspektiv, men kraven på och kostnaderna för sjukvården ökar", skriver Cancerfondens företrädare i DN Debatt.

Annons
Annons

Konkreta åtgärder

Cancerfonden efterlyser tre konkreta åtgärder för att minska antalet insjuknade och för att tackla de skenande kostnaderna i cancervården:

  1. Större offentliga inversteringar i forskning i sjukvården så att nya moderna läkemedel och vassare behandlingsmetoder kan tas fram.
  2. Bättre organisering i cancervården för att bli mer effektiv. Det rör sig bland annat om säkerställande av kompetens, rätt vårdnivåer, infrastruktur och digitalisering av vårdinformation.
  3. Satsa ännu mer på förebyggande åtgärder. En tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Den kunskapen måste nås ut i befolkningen.
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-04-9 00:46 (8 år sen)

    Ja inte ett dugg förvånad!!! Av all skräpmat, e ämnen, strålning och allt vi utsätts för i dagens moderna samhälle.... även om jag försöker leva sunt så blir jag ju bestrålad överallt ändå... går inte undvika alltså... master, wifi mm fy säger jag bara hur det har blivit....


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons