Cancer har gått om hjärt-kärlsjukdom som ledande dödsorsak

Cancer har gått om hjärt-kärlsjukdom och är nu den ledande dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer. Men i låg-och medelinkomstländer är död i hjärt-kärlsjukdom fortfarande vanligaste.


Publicerad den: 2019-09-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sjukhus
Annons

Den internationella studien som kommit fram till resultaten omfattade 21 länder och över 162 000 personer i åldrarna 35-70 år gamla. Med en uppföljning på i snitt 9,5 år.

  • Höginkomstländerna i studien var Förenade Arabemiraten, Kanada, Saudiarabien och Sverige.
  • Medelinkomstländerna var Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, Iran, Kina, Malaysia, Palestina, Polen, Sydafrika och Turkiet.
  • Låginkomstländerna var Bangladesh, Indien, Pakistan, Tanzania och Zimbabwe.

Bland medelålders personer står hjärt-kärlsjukdom, såsom hjärtinfarkt och stroke, för fyra av tio dödsfall i världen. Det gör hjärt-kärlsjukdomarna till den vanligaste dödsorsaken i denna åldersgrupp, visar resultaten från studien.

I höginkomstländer ser man däremot att dödsfallen i hjärt-kärlsjukdomar minskat. Cancer är nu istället den ledande dödsorsaken.

– Skillnaderna förklaras med att höginkomstländer utvecklat framgångsrika strategier för att förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdom, något som skyndsamt behöver göras också i låg- och medelinkomstländer, menar Salim Yusuf, professor vid McMaster University, Kanada, som leder studien internationellt.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//cancer-ledande-dodsorsak-i-hoginkomstlander.cid1641801

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Sten-Åke Saenger 2019-09-5 16:20 (21 månader sen)

    Ökad Cancerrisk bland höginkomstländerna tror jag till viss del beror på hög köttkonsumtion och för lite vegetabilisk föda