Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancer diagnostiseras via mobilen

Nu har en form av minilaboratorium tagits fram som kan diagnostisera cancer med hjälp av mobiltelefonen. ”Om det här fungerar i en större skala så har det en enorm potential”, säger professor emeritus Lambert Skoog.

Publicerad den: 2015-04-17

Annons

Det lilla minilaboratoriet består av en särskild kamerateknik som kan analysera både blod- och vävnadsprover. Metoden går ut på att låta antikroppar (särskilda proteiner), märkta med markörer, binda till andra proteiner som vanligtvis orsakar cancer. Genom att sedan koppla samman minilaboratoriet med en smart telefon ska det gå att analysera proverna och se ifall cancerproteinerna är närvarande. Hittills har tekniken använts för att diagnostisera livmoderhalscancer.

– Om det här fungerar i en större skala så har det en enorm potential. Främst då för fattigare länder som inte har tillgång till sjukvårdspersonal i den utsträckning som behövs, säger Lambert Skoog som är professor emeritus i cytologi vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Det är amerikanska forskare som ligger bakom den nya tekniken, och deras artikel är publicerad i tidskriften PNAS.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.