Nyhet | Cancer

Blindtarmsinflammation och akne kan öka risken för prostatacancer

Kombinationen av akne i ung ålder och blindtarmsinflammation kan påverka risken för att drabbas av prostatacancer senare i livet. Det visar en ny avhandling i medicin från Örebro universitet.


Publicerad den: 2019-05-15
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Blindtarmsinflammation och akne kan öka risken för prostatacancer
Annons

Sedan tidigare är det känt att inflammation bidrar till utvecklingen av många cancerformer. Den nya studien från Örebro universitet pekar på att det också skulle kunna gälla för prostatacancer som drabbar cirka 10 000 män i Sverige varje år.

– Vi kunde se att män som hade haft blindtarmsinflammation eller hade akne vid tiden för mönstring oftare fick prostatacancer senare i livet. En möjlig förklaring till det är benägenhet att utveckla en viss typ av inflammation, säger Henrik Ugge, ST-läkare på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Annons
Annons

Samband mellan prostatacancer och  bakterie

Bakterien Cutibacterium acnes, som har kopplats till båda sjukdomarna, kan vara en annan tänkbar förklaring. Men mer forskning behövs för att förstå processen djupare.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– Vi har även undersökt om det finns ett samband mellan prostatacancer och ett antal inflammatoriska signalmolekyler. I den processen har vi identifierat flera intressanta signalmolekyler, vilka behöver utvärderas ytterligare, men skulle kunna peka på vilken typ av inflammation som eventuellt har betydelse för prostatacancer, säger Henrik Ugge.

Studien bygger på data från nationella register och omfattar runt 240 000 män födda i Sverige.

– Om vi lyckas förstå vilka processer i kroppen som bidrar till att prostatacancer utvecklas kan det öppna dörrar till nya sätt att diagnosticera, förebygga och behandla prostatacancer, avslutar Henrik Ugge.

Har du koll på blodcancer? Testa dina kunskaper om myelom

Annons
Annons

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/blindtarmsinflammation-och-akne-kan-signalera-okad-risk-for-prostatacancer/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu