Nyhet | Cancer

Avslöjat hur tumörer gör för att försämra blodvärdet

De som drabbas av cancer får ofta försämrade blodvärden som kan leda till trötthet. Nu har forskare upptäckt hur tumörer gör för att påverka de röda blodkropparna.

Publicerad den: 2014-10-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Sämre blodvärden, som kallas anemi, drabbar många cancerpatienter och orsakar kraftlöshet och trötthet. Anemi kan bero på cytostatikan eftersom läkemedlet dödar både cancerceller och friska celler, däribland röda blodkroppar. Även själva cancersjukdomen i sig verkar påverka blodvärdet, fast på vilket sätt har varit oklart. Men nu har forskare vid Karolinska Institutet, tillsammans med kollegor från Kina och Storbritannien, lyckats avslöja en viktig mekanism som förklarar hur tumörer inverkar på blodvärde och benmärg.

I centrum står ett särskilt protein som heter vaskulär endotelcellstillväxtfaktor, VEGF. En tumör utsöndrar VEGF för att kunna bilda nya blodkärl och tillväxa, vilket är något man vetat sedan tidigare. Men nu har forskarna upptäckt att tumörer använder VEGF i fler syften.

– Vi har bidragit med en pusselbit genom att vi har vetat att VEGF inte är viktigt endast på mikronivå, alltså för tumörens tillväxt i närområdet. VEGF är viktigt även på makronivån, alltså för hur tumören lyckas fungera som en systemisk sjukdom och påverka centrala funktioner i kroppen som helhet, som nybildningen av röda blodkroppar, säger Yihai Cao, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Forskarna hoppas att kunskapen ska leda till bättre behandlingar för cancerpatienter med försämrade blodvärden. Något som skulle ha stor inverkan på deras livskvalité. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons