Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antioxidanter kan förvärra cancer

Antioxidanter som säljs som kosttillskott marknadsförs ofta som nyttiga och som ett sätt för kroppen att motverka cancer. Men en ny studie från Sahlgrenska Akademin i Göteborg visar att antioxidanter kan förvärra cancersjukdom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-31

Annons

I studierna har forskarna gett möss med lungcancer tillskott av antioxidanter i kroppen och det visade sig att mössen fick tre gånger fler och större tumörer och dog dubbelt så snabbt.

Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska Cancer Center i Göteborg och hans forskarkollegor blev överraskade av forskningen.

– Vad vi nu har sett är att antioxidanter kan påskynda och förvärra cancersjukdom i möss med lungcancer.

Annons
Annons

– För cancerpatienter som redan har cancertumörer, men som inte vet om det, kan det finnas risk att cancerutvecklingen påskyndas om de äter antioxidanter, säger Martin Bergö.

Martin Bergö poängterar dock att studien inte säger något om huruvida antioxidanter kan påverka framtida risk för cancerutveckling. Där behövs det mer forskning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-15 17:27 (9 år sen)

    Vanlig föda innehåller antioxidanter, och min fråga är, vet kroppen skillnad på antioxidanter i naturlig form och tillskott? Ska man alltså inte äta frukt och extra grönsaker när man har cancer???? Kan det vara hälsovådligt för en cancerpatient att dricka färsk apelsinjuice????? det verkar otroligt!!!!

  • Avatar 2014-01-31 13:59 (10 år sen)

    Man måste skilja på mängderna av antioxidanter. De enorma mängder mössen matats med är inte normala intag av antioxidanter. Och man måste också skilja på rekommenderad dagsdos, de mängder kroppen behöver dagligen, särskilt för undernärda.
    Om man dricker 5 centiliter sprit så är detta uppiggande, men om dricker 10 gånger dosen så blir det kaos.
    Precis som med antioxidanter och allt annat man överdoserar.
    Försök i USA med 20 x dagsdoserna av A och E vitaminer under 2 år har inte gett några märkliga bieffekter t.ex. Trots att dessa lagras i kroppen till skillnad mot övriga antioxidanter.
    SÅ man ska alltid följa rekommendationerna för varje enskilt ämne. Precis som vid medicinering och smärtlindrande.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.