Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Antidepressiv medicin motverkar cancerläkemedel

Annons

Ytterligare en studie visar att en del typer av antidepressiv medicin kan försämra effekten av den vanligaste behandlingsmetoden vid så kallad hormonkänslig bröstcancer. Det är antidepressiva medel som innehåller substansen paroxetin som visat sig kunna hindra effekten av läkemedel med tamoxifen. Kvinnor som använder båda dessa läkemedel bör samtala med sin läkare om att eventuellt byta ut sin antidepressiva medicin, säger Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet till TT.

Ifjol fick totalt 14 480 svenska kvinnor tamoxifen, varav 109 samtidigt använde paroxetin, enligt Socialstyrelsen.
– I dagsläget är det så att man inte ska ändra en behandling tvärt, och absolut inte sluta på eget bevåg. Men möjligen är det så, att om man ska välja SSRI-preparat, så ska man välja ett som har mindre effekt på det här enzymet, säger Jonas Bergh till Ekot.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.