Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antibiotika kopplas till högre risk för cancer

En ny studie har visat att en viss typ av bakterier har betydelse för hur godartade tumörer, adenomer utvecklar sig i tarmen – tumörer som också kan utvecklas till cancer. Forskningen visar också på att rubbning av bakteriefloran som sker vid intag av antibiotika kan ha effekt på bland annat motståndet mot de bakterier som påverkar hur tumörceller utvecklar sig.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-07

Annons

Forskningen är den första som kan visa på sambandet mellan antibiotikaanvändning och utveckling av adenomer (godartade tumörer) i tjock- och ändtarmen. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gut.

Långvarig användning gav effekt 

Genom att använda sig av data från ett stort register patienter som genomgått koloskopi kunde sambandet mellan antibiotika och utveckling av tumörer i tarmen undersökas. Resultatet visade att långvarig antibiotikaanvändning tidigare i livet hade samband med diagnostiserade tumörer.

Läs också: Magsårsbakteriers simstil kan förutspå cancer 

Annons
Annons

Även tidigare forskning har visat på samband med antibiotika, som hämmar tarmbakterierna, och på så vis ger en ökad risk för cancer. En annan förklaring till samband skulle dessutom kunna handla om inflammationer som kan uppstå i tarmen vid behandling med antibiotika.

Tredje vanligaste cancertypen 

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, efter bröstcancer och prostatacancer. I Sverige diagnostiseras cirka 6000 personer med varje år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-04-9 17:00 (7 år sen)

    Jag passar på att ställa en fråga, eftersom det har med antibiotika att göra som ingen tidigare gett mig något svar på.

    Efter hjärtklaffybyte 2012 fick jag flera infektioner i operationssåret (Stafylokocker och E-Kolibakteterier) som krävde massor av påsar med antibiotika. Det tog ett år innan jag ansågs fri från infektionerna.

    Sedan dess har jag genom blodprov konstaterats vara både laktosintolerant och glutenintolerant som kräver noga mathållning annars får jag vattenlika diareer.

    Är det så att antibiotikan gjorde mig intolerant, för innan hjärtklaffsbytet hade jag inga problem alls med gluten eller laktos.

  • Avatar Tidigare användare 2017-04-8 11:09 (7 år sen)

    Hej.
    Håller med SAMIR S OBEID (se nedan)
    Med vänlig hälsning//Helena S.

  • Avatar Tidigare användare 2017-04-7 15:51 (7 år sen)

    HEJ PATIENTER OCH LÄKARE ,
    I motsasen när antibiotikadosen är inte tillrâcklig kan infektion utveckla till cancer såsom bl.annat kolibakterier som bildar skyddceller/hem i kroppen . Men när antibiotikadosen är tillräklig eller dubblados blir infektion borta om max tre veckor . Så vill vi att patienternas ska behandlas ordentligt med tillräcklig dos annas det blir resistentens som kommer bara från insuffisens av antibiotikados .
    Tack . Samir S OBEID


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.