Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet cancerfall väntas öka dramatiskt

År 2016 kommer runt 60 000 svenskar att få cancer. Om knappt 25 år räknar man att 100 000 svenskar kommer att drabbas per år. Det visar en ny prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram tillsammans med Cancerfonden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-03

Annons

Vården bättra på att upptäcka cancer

Att andelen cancerdiagnoser ökar har flera förklaringar. En förklaring är att befolkningen ökar samt att vi lever längre, men framförallt har svensk sjukvård blivit bättre på att upptäcka cancer. Och en cancerdiagnos som sticker ut är malignt melanom.

– Det är den cancerform som ökar mest och liksom annan hudcancer ser den ut att fortsätta öka. Det är en påtaglig ökning. Vi pratar om fyra-fem gånger så många fall som i dag, säger Jan Zedenius, chefsläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

En orsak till att malignt melanom är den cancerform som ökar beror till stor del på svenskarnas osunda solvanor. Många cancerformer går att förebygga med ändrade levnadsvanor, malignt melanom är en sådan cancerform. Jan Zedenius menar att vi borde njuta av skuggan när solen är som starkast, men han ser ingen ändring i folks solvanor.

Annons
Annons

Den väntade ökningen av cancerfall kommer sätta krav på cancervården i framtiden, menar Jan Zedenius.

Tänker du på dina solvanor när du befinner dig på solsemester eller hemma i Sverige under sommaren? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-5 22:24 (8 år sen)

    Tack för svaret. Den om att beställa pd1hämmare. Jag har inte cancer bara vill veta ändå. Det kostar ungefär 3000kr att beställa pd1 på nätet. Det är bara att söka på pd1hämmare. Förvånansvärt om ingen har prövat. Det verkar ju funka i USA . Man betalar själv tycker jag . Men om nån har testat. Folk vill väl bli friska?

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-4 09:03 (8 år sen)

    Jag har nyligen återvänt till Sverige efter att bott 24 år i Spanien. De första månaderna gick jag till stranden ett par timmar ibland. Sen började jag leva"vardagsliv". Höll mig alltid i skuggan, solade aldrig - för varmt och fick färg ändå. Men malignt melanom ökar visst i Spanien sedan spanjorerna tagit över turisternas dåliga solvanor.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-4 07:22 (8 år sen)

    Ingela
    Himlen eller taket kan också trilla in. Man måste väl ha lite förnuft. vem reser och sitter inomhus, onormalt. Måste väl få lov att vistas i solen och bada och må bra. Tramsigt! Behöver ju d vitaminer. Sol. Vatten. Vind.
    Då får du skuta äta också, kanske farligt det med!
    Och köra bil, och flyga till semester. Livsfarligt...

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 19:38 (8 år sen)

    Ja det finns mycket man kan få cancer av idag, tänk på all strålning vi utsätts för tex, klart det ökar cancerfallen i framtiden med all dess teknik vi har idag för att inte tala om WIFI i skolorna, vilket idioti!!!
    Nä ingen WIFI här inte! Man blir grillad ändå överallt som jag inte kan göra nått åt. Vilket samhälle vi fått, usch! Man blir ju mörkrädd! För att inte tala om all skräpmat och E ämnen och annat skit de har i maten folk köper, men inte jag, handlar så rent det går!!!

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 17:26 (8 år sen)

    Ja, jag aktar mig och mina barn. Utomlands undviker vi att gå ut mitt på dagen. Vi stannar i skuggan eller inne tills kl är ca 15,16. Dessutom har vi solkräm och på barnen en badtröja.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 17:04 (8 år sen)

    Rosemarie. Jag läste också om cancermedicinen som botade Carter. Jag fick uppfattningen att den var svindyr och bara ämnad för presidenter så här i början när företaget vill ha bra publicitet och rykte. Det förvånar mig mycket om man på nätet kan beställa medicinen. Din cancerläkare vill säkert komma med ett utlåtande innan kostnadsskyddet kan användas om priset medger detta, för det har vi läst om att vissa dyra mediciner inte längre går att fås genom kostnadsskyddet. Sedan undrar jag om socialstyrelsen tillåter dig att själv laborera med dylik medicin.

  • Avatar 2016-02-3 17:11 (8 år sen)

    Ja det gör jag efter att ha haft cellförändringar i en leverfläck som kunde blivit farlig om några år om jag inte tagit bort den. Solen behöver vi men med sunt förnuft. Jag kommer aldrig mer att sola. Och alltid skydda mig. Blev jätte skraj.

  • Avatar 2016-02-3 17:00 (8 år sen)

    Ja det gör jag efter att ha haft cellförändringar i en leverfläck som kunde blivit farlig om några år om jag inte tagit bort den. Solen behöver vi men med sunt förnuft. Jag kommer aldrig mer att sola. Och alltid skydda mig. Blev jätte skraj.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 17:11 (8 år sen)

    Solen har funnits så länge som människan funnits.

    Uttunning av ozonlagret och andra miljögifter är nog det som gjort att solstrålar utvecklat farlig cancer.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-3 17:07 (8 år sen)

    Undrar. Det går att beställa pd1hämmare cancermedicin som det stod att Jimmy carter tagit o blivit bra. Finns på nätet att beställa. Har nån prövat det. Och hur gör man om man beställer en dos. Om man har cancer


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.