Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Allt färre läggs in på sjukhus

Förra året lades 822 000 personer in på sjukhus vilket är den lägsta siffran på fem år. Det visar resultatet från en ny undersökning som Socialstyrelsen har gjort.

Publicerad den: 2015-09-28

Annons

Antalet sjukhusinläggningar har gått både upp och ned under den analyserade tidsperioden som var mellan 1989 och 2014.

År 1991 kom den stora toppkurvan med totalt 903 000 vårdtillfällen. Sedan sjönk siffran fram till 2002 då antalet var 776 000. Först till år 2012 kom en ny topp på 837 000 sjukhusinläggningar vilket sjönk till 822 000 under fjolåret – vilket är den lägsta siffran sedan 2009.

Troligtvis ligger flera faktorer bakom utvecklingen, däribland en åldrad befolkning, förbättrad diagnostik, nya behandlingar och sjukdomar som i högre grad handläggs inom öppenvården.

Annons
Annons

Många läggs in för kronisk njursvikt

Om man går tillbaka och tittar på år 1989 skedde den största minskningen i sjukdomsgruppen som berörde sjukdomar i ögat och närliggande organ. Två andra grupper som minskat i inläggningar är bröstcancer och prostatacancer, med 22 respektive 25 procent – trots att incidensen ökade under perioden.

Kronisk njursvikt är den sjukdom där antalet sjukhuspatienter har ökat allra mest, mer än 400 procent. Något som tros bero på att patienter med diabetes blir fler, samt att överlevnaden är bättre för dialyspatienter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.