Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Alla får inte samma cancerbehandling


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-30

Annons

Med hjälp 16 000 ändtarmscancerfall från cancerregistret och uppgifter från Statistiska Centralbyrån om inkomst, civilstånd och utbildning har kirurgen Louise Olsson sett att det finns skillnader i hur olika samhällsgrupper behandlas för ändtarmscancer, skriver Vetenskapsradion.

Cirka 2000 personer drabbas av ändtarmscancer varje år. Studiens resultat visar att ogifta och låginkomsttagare inte får samma behandling som de som är gifta eller har högre inkomst.

Annons
Annons

Höginkomsttagare, liksom gifta, fick oftare strålbehandling innan de opererades för sin cancer jämfört med låginkomsttagare och ogifta. Varför det är sådana skillnader i behandling framgår inte i studien.

Louise Olsson har funderat själv på vad det kan bero på.
– Det kan bero på att vissa patientgrupper bedöms inte orka med strålbehandlingen till följd av andra sjukdomar som kan hänga ihop med inkomst till exempel, säger hon till Vetenskapsradion.
Hon hade dock inte förväntat sig så tydliga skillnader och menar vidare på att man inte kan utesluta att läkare omedvetet bemöter olika patientgrupper på olika sätt. Men det kan också bero på att det är dyrt att åka fram och tillbaka till strålbehandlingen och svårare om man är ensam.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons