Nyhet | Cancer

Alla får inte samma cancerbehandling


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-03-30
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Med hjälp 16 000 ändtarmscancerfall från cancerregistret och uppgifter från Statistiska Centralbyrån om inkomst, civilstånd och utbildning har kirurgen Louise Olsson sett att det finns skillnader i hur olika samhällsgrupper behandlas för ändtarmscancer, skriver Vetenskapsradion.

Cirka 2000 personer drabbas av ändtarmscancer varje år. Studiens resultat visar att ogifta och låginkomsttagare inte får samma behandling som de som är gifta eller har högre inkomst.

Annons
Annons

Höginkomsttagare, liksom gifta, fick oftare strålbehandling innan de opererades för sin cancer jämfört med låginkomsttagare och ogifta. Varför det är sådana skillnader i behandling framgår inte i studien.

Louise Olsson har funderat själv på vad det kan bero på.
– Det kan bero på att vissa patientgrupper bedöms inte orka med strålbehandlingen till följd av andra sjukdomar som kan hänga ihop med inkomst till exempel, säger hon till Vetenskapsradion.
Hon hade dock inte förväntat sig så tydliga skillnader och menar vidare på att man inte kan utesluta att läkare omedvetet bemöter olika patientgrupper på olika sätt. Men det kan också bero på att det är dyrt att åka fram och tillbaka till strålbehandlingen och svårare om man är ensam.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons