Nyhet | Cancer

Akupunktur lindrar illamående


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-03-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

En ny svensk studie visar att akupunktur lindrar illamående under strålbehandling mot cancer, men det fungerar lika bra med fusknålar, skriver Dagens Nyheter.

Akupunktur har bättre effekt än läkemedel, visar resultaten från studien. Att det funkar lika bra med fusknålar menar forskarna beror på vikten av hur man tar hand om patienten.

Annons
Annons

– Vår studie visar att det inte var nålsticken och stimuleringen av traditionella akupunkturpunkter som gav effekten. Det som lindrar illamående tror vi var det allmänna omhändertagandet av patienten, säger Anna Enblom, sjukgymnast och medicine doktor till TT.

Hon är också huvudförfattare till studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Tillsammans med hennes medförfattare har de följt 277 patienter, varav 80 procent av dessa var kvinnor. Merparten har någon form av gynekologisk cancer eller mag-tarmcancer.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons