Svåra tumörer behandlas med kroppens eget immunförsvar

Forskare i Tyskland har lyckats identifiera tumörers proteiner så att kroppen själv vet precis vilka cancerceller som bör angripas.

Caroline
Publicerad den: 2017-01-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Man har hittat ett sätt att känna igen det som kan liknas vid den unika doften på en tumörcell, säger Ola Winqvist som är professor och överläkare i cellulär immunterapi vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset i Solna, till Sveriges Radio.

De två tidigare metoderna har antingen gått ut på att släppa "bromsen" på immunförsvaret för att ge det större spelrum, med risken för att även friska celler har angripits, eller att titta på tumörernas dna men då inte kunnat få en hundraprocentig träff.

– Det har varit svårt att göra det storskaligt. Det är svårare att titta på muterade proteiner än att göra det med dna, som har varit den tidigare metoden, säger Ola Winqvist.

Annons
Annons

Bot mot fler cancerformer

Det är framför alla njurcancer, cancer i urinblåsan och den svåraste formen av hudcancer, malignt melanom, som den nya metoden kan bli aktuell för. Men eftersom varje behandling är så unik uppkommer ett problem. Med dagens regler skulle ett nytt läkemedelstillstånd krävas för varje patient som behandlas.

– Ja, det skulle det bli, och det skulle i princip göra det helt omöjligt, säger Ola Winqvist.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
    2017-01-2 14:00 (13 månader sen)

    Underbara nyhet. Men- i takt med utvecklingen bör väl regelverken förändras med detta ?
    Vi är sällsynt tröga i Sverige, tillsätter utredningar som ska vara klara om 2 år....enligt denna regeringens sätt att arbeta.


Annons
Annons
Annons
Annons