Nyhet | Myelom

Ny form av genterapi mot barnleukemi testas 

För de barn med leukemi som inte svarat på traditionella behandlingar kan nu en ny metod vara räddningen. För första gången i Sverige ska Akademiska sjukhuset i Uppsala testa Car-T-cell-behandling på barn.  
 


Publicerad den: 2018-02-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Blodceller. Ny form av genterapi mot barnleukemi testas.
Annons

– Nya behandlingsmetoder är nödvändigt för cancerpatienter som inte svarar på traditionell cytostatikabehandling eller får återfall av sjukdomen, för att skapa långtidsöverlevnad och kanske till och med bot, säger Gunilla Enblad, professor och överläkare på onkologmottagningen, Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.  

LÄS MER: Ny behandling gav varaktig effekt vid svår leukemi

Känna igen och döda cancerceller

T-celler är en del av kroppens immunförsvar och utgör även ett försvar mot cancer, men deras funktion hämmas av cancerceller.  
Före behandling tas därför t-celler från patientens blod och odlas fram på laboratorium. Cellerna förstärks också med så kallade CAR-receptorer, som hjälpar dem känna igen och döda cancerceller samtidigt som de blir mer motståndskraftiga.  

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

– I USA har resultaten varit allra bäst för barn med leukemi. Därför kommer vi inkludera även barn i den nya studie som startade i oktober 2017. Vår förhoppning är att immunterapi på sikt ska bli en del av standardutbudet av behandlingar, säger Gunilla Enblad. 

LÄS MER: Kronisk leukemi

LÄS MER: Akut leukemi (blodcancer)

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/akademiska-foerst-i-landet-med-car-t-cell-behandling-mot-barnleukemi-2406416?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu