Ny form av genterapi mot barnleukemi testas 
Nyhet | Myelom

Ny form av genterapi mot barnleukemi testas 

För de barn med leukemi som inte svarat på traditionella behandlingar kan nu en ny metod vara räddningen. För första gången i Sverige ska Akademiska sjukhuset i Uppsala testa Car-T-cell-behandling på barn.  
 


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Nya behandlingsmetoder är nödvändigt för patienter som inte svarar på traditionell cytostatikabehandling eller får återfall av sjukdomen, för att skapa långtidsöverlevnad och kanske till och med bot, säger Gunilla Enblad, professor och överläkare på onkologmottagningen, Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.  

LÄS MER: Ny behandling gav varaktig effekt vid svår leukemi

Känna igen och döda cancerceller

T-celler är en del av kroppens immunförsvar och utgör även ett försvar mot cancer, men deras funktion hämmas av cancerceller.  
Före behandling tas därför t-celler från patientens blod och odlas fram på laboratorium. Cellerna förstärks också med så kallade CAR-receptorer, som hjälpar dem känna igen och döda cancerceller samtidigt som de blir mer motståndskraftiga.  

– I USA har resultaten varit allra bäst för barn med leukemi. Därför kommer vi inkludera även barn i den nya studie som startade i oktober 2017. Vår förhoppning är att immunterapi på sikt ska bli en del av standardutbudet av behandlingar, säger Gunilla Enblad. 

LÄS MER: Kronisk leukemi

LÄS MER: Akut leukemi (blodcancer)

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/akademiska-foerst-i-landet-med-car-t-cell-behandling-mot-barnleukemi-2406416?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons