Debatt: ”Dags att förverkliga god cancervård i Sverige”

Debatt: ”Dags att förverkliga god cancervård i Sverige”

Personer med blodcancersjukdomen myelom får inte de insatser av sjukvården som de har rätt till, det visar Netdoktors undersökning Blodcancerkoll. ”Sjukvården måste ta till sig alla larmsignaler; det är dags att sluta prata och i stället förverkliga god cancervård,” skriver Blodcancerförbundet och Blodcancerföreningen i Stockholms län.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Personer med en blodcancerdiagnos har tack vare nya och bättre behandlingsmetoder generellt sett en bättre prognos än vad patienter gjorde förr.

Men det finns strukturella problem inom cancervården som måste åtgärdas genast, skriver Lise-Lott Eriksson, Blodcancerförbundet, och Elisabeth Johansson, Blodcancerföreningen i Stockholms län i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Personer med myelom (en blodcancersjukdom i benmärgen) har rätt till en patientansvarig läkare, snabbt individanpassad vård och behandling, kontinuerlig tillgång till kontaktsjuksköterska och att få besked om vilka vårdinsatser som planeras. Men detta fungerar inte. Det visar en undersökning som vi på Netdoktor har genomfört tillsammans med Blodcancerförbundet.

Annons
Annons

Bara hälften får träffa samma läkare

Undersökningen visar bland annat att bara hälften av patienterna har en skriftlig vård- eller behandlingsplan. Endast en tredjedel har kontinuerlig tillgång till kontaktsjuksköterska och bara hälften har fått träffa samma läkare genom sjukdomsprocessen.

Andra problem är att det tar alldeles för lång tid innan blodcancersjuka får diagnos och behandling, samt att det tar för lång tid innan nya godkända läkemedel når patienterna, skriver artikelförfattarna.

LÄS MER: Debatt: Patienter dör i väntan på livsavgörande läkemedel

”Det är inte värdigt ett välfärdsland att ha en cancervård som inte utgår från och tillgodoser varje enskild cancerpatients behov. Alla vet vad som behöver göras, och det är dags att sluta prata och i stället förverkliga god cancervård i Sverige,” skriver Lise-Lott Eriksson, Blodcancerförbundet, och Elisabeth Johansson, Blodcancerföreningen i Stockholms län i en debattartikeln.

Varje år insjuknar omkring 600 personer i Sverige i myelom, och drygt 3 000 personer lever med sjukdomen. Fler än var tionde med myelom i Sverige har deltagit i patientundersökningen, varav 93 personer i Stockholms län.

Annons
Annons

Har du koll på blodcancer?

Genom att ta del av utbildningen på Blodcancer-koll.se lär du dig mer om myelom och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen. Upplysningskampanjen vänder sig främst till personer med myelom, men även till anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade. Kampanjen omfattar fem delar med tillhörande kunskapstest samt fyra informationsmejl till intresserade deltagare.

GÅ TILL: Blodcancer-koll.se 

Vad är myelom?

 • Myelom är en blodcancersjukdom i benmärgen. Cancercellerna sprids i benmärgen och bryter ned skelettet, vilket leder till skelettsmärtor som är den vanligaste symtomet på myelom.
 •  Cancerformen är ovanligt före 40 års ålder, och de flesta är över 60 år när de får diagnosen.
 • Den är något vanligare hos män än hos kvinnor.
 • Behandlingen består av kombinationer av olika läkemedel. Faktorer som ålder, allmäntillstånd och biverkningar vägs in vid val av behandling.
 • Vid myelom krävs livslång, regelbunden behandling och uppföljning. Patienternas livskvalitet påverkas av läkemedelseffekt, biverkningar, och om läkemedelsbehandlingar ges på sjukhus eller i hemmet.
 • Myelom kan idag inte botas, men nya läkemedelsbehandlingar gör att många kan leva med sjukdomen med relativt god livskvalitet, och överlevnaden har ökat. I dag överlever hälften av patienterna under 65 år i minst sju år.

  Källor

 • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/blodcancerpatienter-far-inte-ratt-hjalp

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Sonja Borgström 2018-10-1 13:55 (15 månader sen)

  Jag är en av de lyckliga som fått allt det som saknas hos många. Jag har fått en stamcellstransplantation 2003 och ytterligare en lyckad behandling 15 år senare med Valcade och kortison, som fick ner min M-komponent så mycket att den knappt var mätbar. Jag har haft samma läkare hela tiden och en sjuksköterska som har spetskompetens för just Myelom. Hon vet mer än läkaren tack vare det! Tio stjärnor till Hematologen i Motala.

 • Avatar Elina Mattsson 2018-10-3 10:12 (15 månader sen)

  Tack för din kommentar Sonja, kul att höra att du fått sådan bra vård och att du känner dig nöjd. Allt gott! / Elina Mattsson, redaktör


Annons
Annons
Annons