Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

”Otur” att cancersjukdomen myelom uppstår

Idag vet man i vilka celler myelom uppstår och även en del om cancercellernas egenskaper, men det är ännu inte klarlagt exakt varför vissa personer drabbas av myelom och andra inte. 

– Det absolut bästa svaret är att det är otur, säger hematologen Ulf-Henrik Mellqvist.


Publicerad den: 2022-11-25

Annons

I dagsläget känner man inte till några yttre faktorer som skulle kunna öka risken för myelom. Sådant som vilken kost man ätit eller hur mycket man tränat i sitt liv ska alltså inte spela någon roll för utvecklingen av myelom, det menar i alla fall Ulf-Henrik Mellqvist som är docent vid hematologsektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt överläkare vid medicinkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus. 

– Det enda man möjligtvis skulle kunna belastas för är att man blivit äldre, för det vet vi är en riskfaktor, säger han.


Myelom uppstår på grund av fel i en plasmacell

Myelom uppstår när det blivit fel i arvsmassan (DNA) i en vit blodcell som kallas för plasmacell. Friska plasmaceller har normalt till uppgift att tillverka antikroppar. 

– Och det händer inte så mycket mer än så, utan patienten har det felet och går omkring med det felet. Men det är en liten, liten risk att det kommer bli ett fel till i de här cellerna och då uppstår myelomceller, säger Ulf–Henrik Mellqvist. 

I klippet här ovan berättar Ulf-Henrik om vad man vet om myelomceller idag, samt vad en ökad kunskap om myelomcellernas uppkomst och egenskaper kan komma att bidra med i framtagandet av nya behandlingar mot myelom. 

Läs också:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons