Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Olika typer av myelom – här är antikropparnas roll

Beroende på vilka antikroppar (immunglobuliner) myelomcellerna producerar, kan sjukvården se vilken typ av myelom en person har. De vanligaste typerna av antikroppar som cancercellerna producerar vid myelom är IgG κ eller λ, och IgA κ eller λ. Här kan du även läsa om Bence-Jonesmyelom och myelomformerna ”non-secretory” och ”low-secretory”.


Publicerad den: 2022-10-31
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I din benmärg tillverkas många olika blodkroppar som har olika uppgifter i kroppen – röda blodkroppar, blodplättar och vita blodkroppar. De vita blodkropparna (leukocyter) ingår i kroppens immunförsvar och skyddar kroppen mot virus, bakterier, svamp och parasiter. 

Vita blodkroppar delas i sin tur in i undergrupper beroende på vilken arbetsuppgift de har samt i vilket mognadsstadium de är i. En av alla dessa vita blodkroppar kallas plasmaceller, vars uppgift är att bilda mängder av antikroppar som kan haka sig fast på inkräktade virus. På så sätt blir det lättare för andra immunceller att döda inkräktaren. 

Vid myelom har det blivit fel (mutationer) i en plasmacells DNA (arvsmassa) som bland annat gjort att cellen börjat dela sig ohämmat – cellen har blivit en cancercell. 

Annons
Annons

Trots att plasmacellerna blivit cancerceller producerar de antikroppar. Dessa antikroppar fungerar inte som friska antikroppar och bidrar heller inte till kroppens immunförsvar. De kan istället skada organ i kroppen, som exempelvis njurar och nerver. 

Sjukvården kan däremot dra fördel av dessa antikroppar genom att mäta mängden sjuka antikroppar. I mätningen syns en onormal ”topp” (hög koncentration) av en viss typ av antikropp i blodet, den här ”toppen” kallas för M-komponent.  

Friska plasmaceller tillverkar många olika typer av antikroppar

I normala fall kan plasmaceller tillverka en variation av olika typer av antikroppar, beroende på vilken typ av inkräktare kroppen behöver försvara sig mot. 

Antikroppar är uppbyggda med en tung och en lätt kedja. De olika typerna av tunga kedjorna går under följande namn:

Annons
Annons
 • Immunglobulin G

 • Immunglobulin A

 • Immunglobulin M

 • Immunglobulin D

 • Immunglobulin E

Förkortningarna för ovanstående tunga kedjor brukar skrivas: IgG, IgA, IgM, IgD, IgE.

Antikropparna har också två lätta kedjor. För de lätta kedjorna finns två huvudtyper: kappa eller lambda. Kappa och lambda är namnet på två bokstäver i det grekiska alfabetet, som också används för att skriva vilken typ av lätta kedjor det handlar om. Här kan du se hur de grekiska bokstäverna ser ut:

λ = lambda

κ = kappa

När man namnger antikropparna skriver man därför exempelvis IgG κ. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Myelomceller bildar många antikroppar av samma sort

När man mäter m-komponenten vid myelom tittar man på den antikropp produceras onormalt mycket. Myelomcellerna tillverkar nämligen onaturligt många av samma sort. 

Sjukdomen myelom kan därför delas in i olika typer beroende på vilken typ av antikropp som är överaktiv hos en person

Följande kombinationer är möjliga:

 • IgG kappa (κ)

 • IgA kappa (κ)

 • IgD kappa (κ)

 • IgE kappa (κ)

 • IgM kappa (κ)

 • IgG lambda (λ)

 • IgA lambda (λ)

 • IgD lambda (λ)

 • IgE lambda (λ)

 • IgM lambda (λ)

De vanligaste typerna vid myelom är:

 • IgG κ eller λ  

 • IgA κ eller λ.

Med hjälp av mätningar av de sjuka antikropparna kan din läkare se vilken typ av myelom du har. Läkaren kan också följa sjukdomsutvecklingen och se om sjukdomen är stabil eller om M-komponenten stiger eller sjunker. 

Hos vissa produceras enbart bitar av antikroppar eller inga alls

Hos en mindre del av patienter med myelom producerar cancercellerna inte hela antikroppar, utan bara delar av antikroppar – inga tunga kedjor, enbart lätta kedjor. Dessa ”trasiga antikroppar” som enbart består av lätta kedjor kalla Bence-Jonesprotein. Sjukdomen kan då kallas Bence-Jonesmyelom. Cirka 15 procent av personer med myelom har Bence-jonesmyelom.

En mycket liten del av myelompatienterna (en till två procent) har så kallad ”non-secretory” eller ”low-secretory” myelom, vilket innebär att myelomcellerna producerar mycket lite eller inga antikroppar.

Läs mer om M-komponent, fria lätta kedjor och vad som händer i kroppen vid myelom – klicka här!

  Källor

 • International myeloma foundation - https://www.myeloma.org/types-of-myeloma

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons