Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Håravfall vid cancerbehandling – allt du behöver veta om peruker

När man får vissa cytostatikabehandlingar (cellgifter) kommer håret att tunnas ut eller falla av på hela kroppen. Om huvudhåret faller av kan man få ersättning för att skaffa en peruk. Här berättar perukmakarna Jane och Lotta om hur det går till när man vill skaffa en peruk och om hur man tar hand om peruken på bästa sätt. 


Publicerad den: 2023-05-30

Annons

Annons
Annons

Vid cancer, som exempelvis multipelt myelom, är det inte ovanligt att man får behandling med cytostatika. Cytostatika kallas också ibland för cellgifter och är en behandling som syftar till att döda de snabbväxande cancercellerna. Men cytostatikabehandlingen skadar även friska celler, bland annat snabbväxande hårceller.

Hårets förmåga att förnya sig blir då sämre. Nya hårstrån blir tunna och går av. Det är dock inte alla typer av cellgifter som orsakar håravfall, och det är dessutom individuellt hur man reagerar på behandlingarna. För vissa blir håret bara lite tunnare.

Om ditt hår faller av har du möjlighet att få ersättning för att skaffa en peruk. Enligt Regionala Cancercentrum i Samverkan, RCC, erbjuder vissa regioner även ersättning för tupé och möjlighet att lära dig olika sätt att knyta sjalar. Det är lättare för perukmakaren att efterlikna din vanliga frisyr om du skaffar din peruk innan håret har fallit av. Om du vill veta mer kan din kontaktsjuksköterska berätta hur du skaffar peruk och om andra hjälpmedel du har rätt till. 

Jane och Lotta 3

“Många tycker att det är otäckt att tappa håret”

Jane och Lotta driver butiken Abracadabra Peruk i Stockholm. De har båda lång erfarenhet av att arbeta med hår, både som frisörer och med peruker. Lotta har arbetat med peruker i nästan 20 år och Jane i cirka 30 år. 

Majoriteten av deras kunder har någon form av cancer och har därför tappat håret på grund av cytostatikabehandling (cellgifter). Varje dag kommer nya kunder till butiken och söker hjälp med att hitta en peruk som passar dem.

– Många tycker att det är otäckt att tappa håret, eftersom det inte går att klä bort, berättar Jane. 

Annons
Annons

Det viktigaste för dem är kundbemötandet – att kunden känner sig trygg och får hjälp att hitta en peruk som den känner sig nöjd med. Det kan ta en timme, två timmar eller en hel dag att komma fram till den rätta sorten. 

–  Vi ska inte ha någon tidspress, säger Jane. 

– Det blir ett personligt möte. Kunden kanske precis har fått beskedet och det första man tänker på är ofta inte hur sjuk man är, utan om man kommer tappa sitt hår. Många kommer direkt från bröstcentrum ner hit efter att ha fått sin diagnos, berättar Lotta. 

Så går det till när man väljer peruk

Som ny kund får man sätta sig med en kopp kaffe och bolla fram vilken stil och typ av frisyr man är ute efter. En del kunder vill ha likadant hår som de hade innan de tappade håret. De vill inte att det ska synas att de har en peruk. Andra vill ändra stilen på håret helt och hållet och gå hem med exempelvis midjelångt hår eller en helt annan färg. 

– Där kommer vår långa erfarenhet in. Många är i chock av sitt besked, och av att de ska tappa håret. Då försöker man få dem att känna sig trygga. Ofta är det kunder som kommer in och gråter, men sedan när de går härifrån så är de glada och skrattar. Det är målet, säger Lotta. 

– Jag gör dem till en liten stjärna här vid guldbordet med en egen loge. Jag försöker göra det lite glamouröst och lite mysigt, säger Jane och visar en av två inbyggda loger med tillhörande guldbord och guldspegel, säger Jane.

– Det är viktigt att det blir en positiv upplevelse i något som egentligen är väldigt svårt för dem, fortsätter Lotta. 

Som kund får man testa flera olika peruker i olika stilar och färger tills man hittar något som man känner sig bekväm med. I Janes och Lottas lager finns hundratals peruker, vilket gör att de oftast kan tillhandahålla en peruk samma dag. 

– Skulle vi inte ha den peruken hemma som kunden vill ha, kan vi som frisörer se vad vi kan göra med en annan peruk för att få till det. Både med klippning och färgning, säger Jane. 

Peruker 4

Olika typer av peruker – riktigt hår eller syntetiskt

Om man förlorat håret på grund av sjukdom, tittar man oftast på så kallade medicinska peruker. En medicinsk peruk sitter bättre på huvudet än andra peruker på grund av utformningen, materialet och hantverket som ligger bakom.

En del peruker är gjorda av äkta hår och en del är gjorda av syntetiskt hår. Peruker med äkta hår varierar i olika kvalitet och ursprung i världen. Det finns även olika typer av syntet för peruker av syntetiskt hår. 

Så tar du hand om peruken 

Hur man tar hand som sin peruk beror på vilket material den är gjord av. Om peruken är gjord av syntet ska man använda ett speciellt schampo och balsam. Eftersom syntet är en typ av plast går det inte att använda ett vanligt schampo och balsam som man använder till äkta hår – då kommer det syntetiska håret att trassla ihop sig.  

Så gör du för att tvätta syntetiska peruker

Lägg ner peruken gjord av syntet i handfatet tillsammans med schampo. Schampot är självrengörande och sköter sig självt, därför ska man inte tvätta eller gnugga peruken med händerna. Därefter sköljer man av peruken och gör samma procedur igen med balsam. Skölj sedan av peruken och låt den självtorka på ett frigolithuvud – som fungerar som en hållare till peruken.

Så tvättar du en peruk med äkta hår

Att ta hand om en peruk med äkta hår kräver lite mer arbete än vad de syntetiska perukerna gör. Lotta menar att det är som att ta hand om sitt egna, riktiga hår – och lite till. 

En peruk med äkta hår ska man tvätta på ett frigolithuvud, så att den sitter uppspänd. Om man tvättar den fritt i handfatet är risken att knutar i botten på peruken går upp eller att den trasslar sig. 

När man tvättar peruker med riktigt hår kan man använda ett vanligt mjukgörande schampo och balsam. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man tvättar håret och inte gnuggar.Därefter ska peruken stå och självtorka till nästa dag. Sedan kan man styla håret som man vill ha det. 

En del kunder kommer till butiken och lämnar in sina peruker för att få dem tvättade. 

– Vi har kunder som aldrig har tvättat sitt hår. De kommer hit och lämnar så tvättar vi perukerna åt dem, berättar Jane. 

Så sitter peruken fast på huvudet 

Jane och Lotta använder inte lim för att fästa medicinska peruker. De rekommenderar framför allt inte det för personer som är under cytostatikabehandling. 

– De flesta kunder som kommer in och går på cellgifter är också känsliga i huden. Då är lim och tejp inget som vi rekommenderar, den ska sitta ändå. Den ska sitta även om man har hår under, säger Jane. 

– Lim kan vara jobbigt och kladdigt. Det kan ge sår på huden och det sliter på peruken dessutom. Tejp har vi om en kund skulle vilja ha det, men lim har vi inte ens i sortimentet, förklarar Lotta. 

De mäter först huvudet och tar därefter fram storlekar med rätt passform. Alla deras peruker är anpassningsbara, med ett litet band bak i nacken som gör att det går att justera så att den blir större eller mindre. Skulle en peruk ändå inte passa perfekt så kan de sy till passformen. 

– Det är det som är skillnaden med medicinska peruker. Det hantverket är annorlunda än andra sorters peruker, säger Lotta. 

Peruker håller olika länge beroende på hur ofta och länge den används. En peruk i syntet håller i genomsnitt ca sex månader och en peruk i äkta hår håller i cirka ett år. 

“Var inte rädd för att gå till ett perukmakeri”

En del kan tycka att det känns olustigt eller lite otäckt att använda peruk. Det kan finnas en rädsla att det ska synas att man har en peruk på sig eller att det inte ser fint ut. Jane och Lotta tycker att man ska testa att gå till ett perukmakeri innan man bestämmer sig för om man vill använda peruk eller inte. 

– Gå åtminstone och titta på perukerna. De är så mycket finare än vad kunden ibland tror. Det har hänt otroligt mycket i tillverkningen. Det är många kunder som säger efteråt att de aldrig trodde att de kunde se ut så med en peruk, säger Lotta. 


Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .


    Källor

  • RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/myelom/nationell-min-vardplan/rehabilitering-och-egenvard/haravfall.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.